Kurban kesimi ve sonrası için altın bilgiler 

Kurban kesimi ve sonrası için altın bilgiler 
ABONE OL
Kurban Bayramı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan bilgilendirme kılavuzunda kurbanlık seçiminden, kesim alanlarına, hayvan kesiminden, etlerin saklanmasına kadar birçok konuda bilgilendirme yapıldı. 

TÜRKER KOCAKAHYA - Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Türkiye’de bayram telaşı başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bilgilendirme kılavuzu ise kurban kesmek için günler öncesinden hazırlanan vatandaşlara yol gösteriyor. Kapsamlı kılavuzda kurbanlık hayvanın seçiminden ve kesim yapılacak alanlara, kesim yönteminden etlerin saklanma koşullarına kadar bir çok konuda önemli bilgiler paylaşıldı. Kurbanlık seçimi konusunda verilen bilgilerin başında hayvanların küpesinin olup olmadığına bakmak gerektiği vurgulandı. Gebe olmayan yada yeni doğum yapmamış hayvanların seçilmesi gerektiği belirtilen kılavuzda, hayvanların kıllarının düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümünün ise canlı olması gerektiğinin altı çizildi. 

ERKEK HAYVANLAR TERCİH EDİLMELİ 
Kılavuzda hayvan seçimi konusunda yer alan diğer maddelerde ise, “Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmeli” şeklinde sıralandı. 

ATIKLARDA HASTALIK TEHLİKESİ 
Seçilen kurbanın kesileceği alanla ilgili de kılavuzda önemli bilgiler paylaşıldı. Bu kapsamda kesimlerin Bakanlık Şartlı Onay/Onay Belgesi almış kesimhaneler ile kurban hizmetler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmesi gerektiği vurgulandı. Kurbanların toplu alanlarda ve akarsu kenarlarında kesilmemesi gerektiği belirtilirken, kurban kesiminde ise çevrenin kirletilmemesinin altı çizildi. Kesimde ortaya çıkan atıkların göl ve akarsulara karışmamasına ve hayvanların yememesine dikkat edilmesi gerektiği belirtilen kılavuzda atıkların derin çukurlara gömülmesi tavsiye edildi. Atıklar konusunda yapılan uyarıda,  hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz olarak ifade edilen birçok hastalık etkeninin bu atık ve artık maddelerle insanlara bulaştığı da ifade edildi. Öte yandan kesim sonrasında hayvan kulak küpelerinin ve hayvan pasaportların en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmesi gerektiği bilgiler arasında yer aldı. 

SOĞUT İŞLEMİ İÇİN VAKİT KAYBEDİLMEMELİ 
Kesim sonrasında etlerin nasıl saklanacağı da vatandaşların merak ettiği konular arasında. Bu konulara da cevap veren kılavuzda, özellikle sıcak yaz günlerinde et saklamada soğutma derecelerinin altı çizildi. Soğutma işleminin vakit geçirilmeden yapılması önerilen kılavuzda, “Sakatatlar 3 dereceye, diğer etler ise 7 dereceye veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulmalı ve bu sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir” denildi. Kılavuzda ayrıca taze etlerin buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza edeceği ve uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 derecede ise 6 ay saklanabileceği vurgulandı. 


KAVURMAYLA 1 YIL SAKLAMA SÜRESİ
Etlerin saklanmasında bir başka yöntemin ise kavurma olduğu belirtildi. Bu yöntemle etlerin 1 yıl saklanabileceği belirtilen kılavuzda, etlerin uzun saklanmasının, bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olduğu bilgisi verildi. Ayrıca hayvandan çıkan işkembe ve bağırsakların çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmesi, temizlik aşamasında ise sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmaması önerildi.  Kısa sürede bozulabilen sakatatın kısa sürede tüketilmesi gerektiği de öneriler arasında yer aldı. Kurban derileri konusunda verilen bilgide ise derinin 1-2 saat dinlendirildikten sonra tuzlanması gerektiği vurgulandı. Dinlendirme esnasında derideki fazla su ve kanın sızacağı, bu sayede bozulma riskini azalacağı da kılavuzda yer aldı.  

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.