Kurbanlık çok dönüp bakan yok

Kurbanlık çok dönüp bakan yok
ABONE OL
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Pazartesi kurulan Karacasu Hayvan Pazarında kuru kalabalık yaşandı.

(GÜLAY ÖZTEKİN) Kurbanlık satın almak için hayvan pazarının yolunu tutan vatandaşlar pahalılıktan yakınırken satıcılar ise hayvan satışlarının geçen yılları mumla arattığını dile getirip “Görücü çok alıcı yok. Kuru kalabalık” diye dert yandı.  
Karacasu’da Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurbanlık telaşı sardı. İlçede Kurban Bayramı’nı karşılamaya hazırlanan vatandaşlar, bin liradan başlayıp 2 bin 500 TL arasında değişen fiyatlarla kurbanlıklarını satın almak için belediyeye ait hayvan pazarına hücum etti.  

KURU KALABALIK
Kurbanlık satan Karacasulu hayvan besicileri geçmiş yıllardaki satışların olmadığını, alım gücü düşen vatandaşların pahalılıktan yakındı. Pazarın kuru kalabalıktan ibaret olduğunu söyleyen besiciler, “Görücü de çok, alıp satan yok. Vatandaş bakmaya geliyor. Kuru kabalık yani. Bu sene hayvan çok. Ancak alım satımlarda çok durgunluk var. Fiyatlar geçen yıla oranla neredeyse aynı. Satışlar geçen yılları mumla aratıyor ” diye konuştu. 

KÖYLÜ ÖLMÜŞ KALDIRACAK İMAM YOK
Ataköy Mahallesinde hayvancılıkla uğraşan Mehmet Sert ise şefte etmeden pazardan ayrıldığından dert yanarken Çamarası Mahallesinde Hamza Oğuz ise, “Köylü öldü cenazesini kaldıracak imam yok” diyerek hayvancılığında para etmediğini dile getirdi. 

CELEPLER PİYASAYI DÜŞÜRÜYOR
Hayvan pazarına dışarıdan getirilen küçükbaş hayvanların da satışları olumsuz etkilediği kaydedildi. Karacasu’nun kırsaldaki dağ mahallelerinde hayvancılıkla uğraşan besiciler, belediyenin dışarıdan gelen celeplere izin vermemesi gerektiğini belirterek, “Celepler bizim verdiğimiz fiyatın altında fiyat vererek piyasayı düşürüyor. Vatandaş daha ucuza bulduğunu alıyor. Oysaki bizim sattığımız hayvanların yediği içtiği belli. Doğal ortamda yetişiyor. Dışarıdan gelen hayvanın ne olduğu belli değil. Vatandaş bunu dikkate almıyor” diyerek satışları etkilediğinden yakındı. 

ZARARINA SATTIM
Geçen yıl aynı zamanda doğan 3 kuzusundan ikisini bin 700 liraya sattığını bu yıl ise bir yıl bakıp beslediği koyunu yine aynı fiyattan sattığını dile getiren Dedeler Mahallesinden Ali Akar,  “Geçen yıl 4-5 aylık kuzuyu bin 700 liraya satmıştım. Bu yıl bir yıldır besleyip emek verdiğim kardeşini yine aynı fiyata sattım. Kuzu iken satmak daha karlı. Kurbanlıklara dönüp bakan yok. Elimde kalırsa ekonomik ömrünü yitireceğinden zararına da olsa satmak zorunda kaldım. Geçen yıl 45 liradan aldığım yem fiyatı bu yıl 90-100 lira arasında değişiyor. Paraya ihtiyaç olunca kar zarar bakmaksızın satıp geçtim. Merinos koyunum var, 125-130 kilo canlı, 60-70 kilo et gelir. Dönüp bakan yok” dedi.

Kurbanlığını henüz alamamış vatandaşlar, daha uygun fiyata kurban alabilme umuduyla arife günü kurulacak hayvan pazarını beklediği öğrenildi.

kurbanlik-cok-donup-bakan-yok-121157-0f351777791e3b900ba75b58bd66f3cd.jpgkurbanlik-cok-donup-bakan-yok-121157-2dd8525dedf0000402189bccd5f46acc.jpgkurbanlik-cok-donup-bakan-yok-121157-80a8930dfcaf5464023ed5aa6fe128ae.jpgkurbanlik-cok-donup-bakan-yok-121157-bcabd708bb17d219c5ecf1367db09c4d.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.