Kuşadası Körfezi lastik körfezi oldu

 Kuşadası Körfezi lastik körfezi oldu
ABONE OL
Kuşadası Körfezi’nin eşsiz suları, son yıllarda araç lastiklerinin kullanılıp atıldığı bir mezarlık haline geldi.

Av yasağının kalkmasıyla birlikte her yıl olduğu gibi Kuşadası Körfezi’ne trol tekneleri dolmaya başladı. Trol teknelerin eskiyen lastiklerini attığı körfez sularının dibinin, büyük bir kirlilikle karşı karşıya kaldığı görüldü.  Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) deniz sularına atılan araç lastiklerinin deniz ekosistemi için ölümcül boyutlarını gözler önüne serdi. Su altında yapılan dalışta görüntülenen körfez zeminindeki lastikler adeta bir mezarlığı andırdı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü konuya ilişkin bir açıklama yayınlayarak denizin dibindeki kirliliğe dikkat çekti. Başkan Sürücü; “Trol teknelerinin hepsinin küpeştesinde, usturmaça olarak kullandıkları onlarca araç lastiği bulunmaktadır. Usturmaça olarak kullanılan bu araç lastikleri deformasyona uğradığında, yenileriyle değiştirilmekte, eskiler de ne yazık ki denize bırakılmaktadır.
Denizaltında çevre kirliliği yaratan araç lastikleri, sualtı ekosistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle denizlerin ormanı olarak bilinen Akdeniz’in endemik türü olan bilimsel adı Posidonia oceanica olan deniz çayırlarının üzerine atılan lastikler, deniz çayırlarının ölmesine neden olmaktadır. Zaman içinde bırakılan lastikleri kum millemekte ve kumda yaşayan balıkların, midyelerin ve birçok deniz böceğinin yaşam alanlarını ortadan kaldırmaktadır. Birçok trol balıkçısı, denize attıkları araç lastiklerinin balıklar için yuva olduğu bahanesini savunmaktadır” dedi.
“GEREKLİ UYARILAR YAPILMALI”
Avrupa’da konu hakkında yapılan araştırmaların tam tersi yönünde bulgular elde edildiğini belirten Başkan Sürücü; “Sualtında biyolojik çeşitliliği artırmak için denize bırakılan binlerce lastiğin deniz ekosistemine zarar verdiği görülünce, tekrar bunların su yüzeyine çıkarılması için büyük masraflar yapılmıştır. Denize atılan lastikler çevre temizliği etkinlikleri kapsamında sudan çıkarılsa da her yıl aynı şekilde lastiklerin denize atıldığı görülmektedir. Araç lastiklerinin denize atılmaması için, Kuşadası Liman Başkanlığı tarafından gerekli uyarılar yapılmalı, atan teknelere ilgili kurumlar tarafından gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.