Kuyucak Ziraat Odası ilek üreticisinin yanında

Kuyucak Ziraat Odası ilek üreticisinin yanında
ABONE OL
Kuyucak Kaymakamı Yılmaz Kurt, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi ve meclis üyeleriyle birlikte ilek pazarını ziyaret edip esnaf ve üreticilerin sorunlarını yerinde dinledi.

( GÜLAY ÖZTEKİN) Oda Başkanı Sevgi, Kuyucak incirinin can damarı olan ilek üretimiyle ilgili sorunları çözüm önerileriyle birlikte anlatıp ilek tesisi ve örnek bahçe kurmak gibi projeleri olduğunu söyledi.

Esnaf ve üreticilerle sabah kahvaltısı yapan Başkan Abdullah Sevgi ve beraberindekilere Kaymakam Yılmaz Kurt ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sabahattin Varol, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Metin Akdeniz de eşlik etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sabahattin Varol, üreticilerin sorunlarıyla ilgili bilgi alıp ilek konusunda yapılan çalışmalardan bahsetti.

İLEK VARLIĞI AZALIYOR
Ardından kaymakam Yılmaz Kurt başkanlığında değerlendirme toplantısı yapıldı. İlçe Tarım ve Orman Bakanlığı Müdürü Sabahattin Varol, Kuyucak ekonomisinin can damarlarından biri olan incirde kalitenin düşmemesi için ilekleme döneminde önlemlerin artırıldığını söyledi. Kuyucak ileğinin yöresel ve üstün kalitede olduğunu ifade eden Varol, bölgede 200-300 yıldır pazarı olduğu tahmin edilen ve eskiden her yerde ağacı var iken zamanla azaldığına dikkat çeken Varol, sağlıklı ürün almak için sağlıklı ilek gerektiğinin altını çizdi.

DİŞİ VE ERKEK OLARAK İKİYE AYRILIR
Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi ise Kaymakam Yılmaz Kurt’a, ilek üretiminin sorunlarını çözüm önerileriyle birlikte aktararak oda olarak geliştirilen ve yapılan projelerden bahsetti. Sevgi, “Türkiye’de 2012 yılının rakamlarına göre yaklaşık 500 bin dekar alanda incir yetiştiriciliği yapılmakta olup Aydın ili toplam incir alanlarının %73’üne sahiptir. Bölgemizde ekonomik olarak yetiştirilen, özellikle kuru olarak değerlendirilen ve dünya ihracatında lideri olduğumuz incir çeşidimiz ‘Sarılop’ ve Bursa Siyahı da mutlaka tozlanmaya ihtiyaç duyan en önemli çeşitler içerisindedir. Biyolojik açıdan iki ayrı ağaçta yetişen incirden yediğimiz dişi, yenilemeyen ve tozlanmayı sağlayan incir ise erkek incirdir” dedi.

İLEĞİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Başkan Sevgi, incirde meyve tutumu, erkek incir ağaçlarının bahar ürünü olarak da bilinen ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının dişi incir meyvelerine ilek arısı tarafından gerçekleştirilebilen taşınma sonucu oluştuğunu dikkat çekti. Sevgi, “Bölgemizde  döllenmeyi sağlayan polenleri barındırması ve bu polenlerin taşınmasında aracı olan ilek arısının yaşamını sürdürebildiği tek konukçu olması nedeniyle oldukça önemlidir” diye konuştu.

İLEK TESİSİ VE ÖRNEK BAHÇE KURACAKLAR
İlek üretimi ve sağlıklı ilek projelerini anlatan Başkan Sevgi, oda öncülüğünde yapılan çalışmaları aktardı. Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile birlikte verilen konferans ve eğitimlerde, konusunda uzman profesör ve mühendislerle alan bazlı çalışmalar yapılarak üreticiye sahada da ulaşıldığını kaydeden Sevgi, “İleri ki günlerde Aydın Valiliğinin de destekleri ile yapacağımız daha uzun soluklu projelerle bu işin takipçisi ve uygulayıcısı olduğumuzu herkesin bilmesi gereklidir. Odamız öncülüğünde Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile yapacağımız işbirliği doğrultusunda sağlıklı bir ilek tesisi kurma çalışmamız olup 10 dekara yaymayı düşündüğümüz bu bahçe hem örnek hem de araştırmalar için çalışma alanı olacaktır” dedi.

kuyucak-zo-ilek-ureticisinin-yaninda-112281-1b929f718e9e3e371b57efe4d35b0e21.jpgkuyucak-zo-ilek-ureticisinin-yaninda-112281-db9739dbc838d7536b5d6de5ce44b0ae.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.