Latmos Kaya Resimleri Dünyaya Tanıtılacak

Latmos Kaya Resimleri Dünyaya Tanıtılacak
ABONE OL
Aydın ve Muğla sınırlarında kalan Latmos bölgesindeki 10 bin yıl öncesine ait olduğu söylenilen kaya resimlerinin uluslar arası alanda tanıtımını yapmak için hazırlanan  "21. Yüzyılda Latmos’tan Dünya’ya Kardeşlik Mesajı" projesinin tanıtımı yapıldı.

ABDURRAHMAN FIRAT - Aydın Valiliği, Muğla Valiliği ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında Aydın Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl ve üniversitedeki bilim adamları Söke ilçesindeki Latmos bölgesinde inceleme yaptı.

Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü'nün rehberlik yaptığı etkinlikte katılımcılar, Latmos’ta tarihi 10 bin yıl öncesine uzanan kaya resimlerini inceledi.

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, "21. Yüzyılda Latmos’tan Dünya’ya Kardeşlik Mesajı" projesi kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden çeşitli meslek gruplarından insanların 2 gün  boyunca burada kamp yapacağını ve bölgenin tanıtılacağını söyledi. Latmos’ta yapılacak olan etkinlikte 10 metre büyüklüğündeki tuvale, katılımcılar ayak izlerini bırakacak. Bu tuval dünyanın pek çok ülkesinde sergilenip Latmos’taki kaya resimlerinin tanıtımı yapılacağı bildirildi.

Latmos’un çok özel bir bölge olduğunu ifade eden Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, “Latmos, Milattan Önce 10 bin yıllara kadar dayanan toplam 12 bin yıllık tarihiyle muazzam bir kültürel mirasımız. Latmos bölgesi aslında keşfedilmeyi de bekleyen bakir bir alan bizim için. Latmos bölgesindeki kaya resimleri, örneklerini Afrika’da, Güney Amerika’da, Asya’da, Fransa’da ve Bulgaristan’da görebiliyoruz.  Latmos’taki kaya resimlerimiz özü itibariyle  barışı, kardeşliği simgeleyen metaforik anlamlar taşıyor. El ele tutuşan insanlar, çocuklarıyla birlikte olan aileler, dans eden insanlar, bu anlatı, bu hikaye aslında bize 10 bin yıl önce dünya toplumlarının bu bölgeye yolu düşen ve bu bölgeden geçen dünya insanlarının bir arada, barış içinde dayanışma kültürüyle yaşadığını anlatıyor” dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyeleriyle anlamlı bir çalışma yaptıklarını dile getiren Tuncer, “21. Yüzyıldan Latmos’tan Dünya’ya Kardeşlik Mesajı” isimli bir projeyi startını verdiklerini söyledi. Latmos’u keşfettiklerini belirten Tuncer, Aydın ve Muğla Valiliklerinin bölgenin tanıtımı için yapılan projeye destek verdiğini aktardı. Yakında bölgeden dünyaya anlamlı bir mesaj vereceklerinin altını çizen Tuncer, “Toplam iki gün sürece olan etkinliğimize dünyanın çeşitli  ülkelerinden konuklarımız olacak. Konuklarımız hafta sonu etkinliğinde dev bir tuvale ayak izlerini bırakacaklar. Bu barışı sembolize eden metaforik bir anlatım taşıyacak. Bu eser dünyanın çeşitli ülkelerinde sergilenecek. Sonunda Latmos’un kaya resimleri dünyaya açılmasıyla, dünyaya resmedilmesiyle sonuçlanacak.” dedi.

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Arslan Karakul da kaya resimlerindeki figürlerin evrensel bir anlama işaret ettiğini, bölgenin gelecekte "barış ve kardeşlik koridoru" olarak tanınmasını amaçladıklarını kaydetti.

Geziye Aydın Vali Yardımcısı Rıza Dalan ve Muğla İl Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl ile farklı disiplinlerden akademisyenler de katıldı.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.