Yüzey Araştırmaları Sırasında Bulundu  

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki İnkaya Mağarası, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Antropoloji Bölümü, Paleoantropoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yürütülen yüzey araştırmasında bulundu. Mağarada, Prof. Dr. Özer'in bilimsel koordinatörlüğünde uluslararası bir ekiple kazı çalışmaları gerçekleştirildi. 

Mağarada bulunanlar hayrete düşürdü! İskeletler tek tek incelenecek 

15 Kişilik Ekip Çalışmaları Yürütüyor

Kazı, 2021 yılından itibaren Özer başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne dönüştürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığının izin ve destekleriyle gerçekleştirilen İnkaya Mağarası kazıları devam ediyor. Bu yılki arazi çalışmaları 15 kişilik bir ekiple gerçekleştiriliyor. Bu yılki kazı çalışmalarında Orta Paleolitik Dönem'de bölgede yaşamış fosil insanların çakmaktaşı ham madde ve sıcak su kaynakları nedeniyle uzun süreli ve yoğun bir şekilde bölgede ikamet ettikleri belirlendi. Kazı çalışmalarında mağaradaki tabakalarda 86 bin yıl öncesine kadar inen insan yaşam izleri tespit edildi.  

Mağarada bulunanlar hayrete düşürdü! İskeletler tek tek incelenecek 

25 Bine Yakın Yontmataş Gün Yüzüne Çıkarıldı

8 yıldan bu yana devam eden İnkaya Mağarası kazı çalışmalarında çakmaktaşı ve bazalttan üretilmiş yongalar, dilgiler, kazıyıcılar, uçlar, çentikli ve dişlemeli aletler, çekirdek ve vurgaç gibi çeşitli buluntuların da yer aldığı 25 bine yakın yontmataş gün yüzüne çıkarıldı. 

Mağarada bulunanlar hayrete düşürdü! İskeletler tek tek incelenecek 

İnsan İskeletleri Yaşam İzlerini Ortaya Koyacak 

İnkaya Mağarası'nda bu yılki kazı çalışmalarında mağaradaki tabakalarda, 86 bin yıl öncesine kadar inen insan yaşam izleri tespit edildi. Paleolitik Çağ insanlarının 86 bin yıl önce başlayarak binlerce yıl boyunca kesintisiz olarak yaşadıkları İnkaya Mağarası'nda gelecek yıllardaki kazı çalışmalarında iskelet kalıntılarına ulaşılacağı belirtildi. Tüm bu bulgularla, dönem insanlarının davranışları, yaşam tarzları, beslenme alışkanlıkları ve mağaradaki alan kullanımları hakkında bilgilere ulaşılmış olacak.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI