Mastaura'nın gizemi keşfedilmeyi bekliyor

Mastaura'nın gizemi keşfedilmeyi bekliyor
ABONE OL
Nazilli’nin önemli bir turizm kapısı olmayı hak eden Mastaura Antik Kenti, tamamı şahısların mülkiyetinde olan zeytin, incir ve üzüm bahçeleri arasındaki gizemini koruyor.

(SİMGE ATA) Çevre sakinleri, Antik Çağ’da Lidyalılar tarafından kurulduğu düşünülen ve Roma döneminde para basacak kadar güçlendiği bilinen antik kentin turizme kazandırılmasını bekliyor.

Nazilli'nin Bozyurt Mahallesi'nin bir kilometre kuzeyinde yer alan toprak altındaki Mastaura Antik Kenti, turizme kazandırılmayı bekliyor. Dışarıdan bakıldığında güçlükle görülen sütunlara ulaşmak, en az görmek kadar zor. Nedeniyse yönlendirici levhaların olmaması.
Dik ve yüksek tepelerle çevrili, ortasından Mastaura deresinin geçtiği, asıl tepenin güney eteklerinde yer alan antik yerleşim yeri, M.Ö. ve M.S. önemli ticaret noktalarından biri olarak biliniyor. Farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan kentin, Antik Çağ’da Lidyalılar tarafından kurulduğu, Roma dönemindeyse para basılan yerlerden olduğu düşünülüyor. Bölge halkı zeytin, incir ve üzüm bağlarının arasında gün yüzüne çıkmayı bekleyen kentin bir an önce turizme kazandırılmasını istiyor. 
"KAZMAK GÜÇ GELDİ"
Mastaura’nın Nazilli ve ülke için önemine dikkat çeken Bozyurt Mahallesi sakinlerinden 59 yaşındaki Mehmet Çomak, "Burada mozaikler, tüneller, su kanalları, tiyatro ve mezarlar bulunuyor. Yetkililer buralarda araştırma yaptı. O zamanlarda bize kalıntıların 60 metre ve 3 metre aralığında olduğu için kazmasının güç olduğunu dile getirdiler. Sonra da dokunmadılar" diye konuştu.
"YEREL YÖNETİMLER VE BAKANLIKLAR EL ATMALI"
Eycelli, Sailer ve Bozyurt mahallelerinde yaşayanlar dışında vatandaşların Mastaura’yı bulmakta zorlandığını ifade eden Çomak, "Yalnızca Yeşil Mahalle’de buraya bir tabela yapılmış ve onun dışına yok. Belediyeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı bu işe bir el atmalı ki bu değerleri ortaya çıkartılmalı” diyerek yetkililere seslendi. 
"BULUNAN KALINTILAR GERİ GÖMÜLDÜ"
Öte yandan Çomak yol çalışmaları sırasında kafatası, mermer sütun ve para kalıntılarına rastlandığını ileri sürerek, "Bu yollar yapılırken neler bulundu neler ama jandarma ekipleri hepsinin geri gömülmesini istedi. Yerin altında birçok değer var. Mastaura, en çok bilinen Nysa’dan bile daha güzel ve çekici bir merkez olabilir. Turlar buraya gelse hem bölge halkı hem de ülkemiz kazanır" şeklinde konuştu.

mastauranin-gizemi-kesfedilmeyi-bekliyor-106684-48f7b0a52fdddb45fb2d239875bc271f.pngmastauranin-gizemi-kesfedilmeyi-bekliyor-106684-27753c22706d70c0b0c478004ea75067.jpgmastauranin-gizemi-kesfedilmeyi-bekliyor-106684-b33e50c76917233d492c4e354383d309.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.