Mecliste depremzedelere yardım krizi; Cumhur İttifakı'ndan ret

Mecliste depremzedelere yardım krizi; Cumhur İttifakı'ndan ret
ABONE OL
Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, Cumhur İttifakı meclis üyeleri Denizli’deki depremzedelere konteynır ev alınması için 300 bin liralık yardımda bulunulmasını ret etti. 

MURAT TAN- Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, geçtiğimiz ay yaşanan depremde zarar gören Denizli’nin Bozkurt ilçesine konteynır ev yardımı yapılmasına onay veren Cumhur İttifakı meclis üyeleri, bu kez ret oyu verdiler. Cumhur İttifakı’nın depremzedeler yardım kararına ret oyu vermesini eleştiren Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “Bu konuşmalar siyasi tarihimize kara bir leke olarak girecek” dedi. 

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısının ikinci oturumu Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Evrim Karakoz’un başkanlığında yapıldı. Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısının ilk oturumunda, 8 Ağustos’ta meydana gelen depremde evleri yıkılan ve oturulamayacak derecede evleri hasar gören ailelere hazır prefabrik yapı alınması için Fen İşleri Daire Başkanlığı Bütçesi’nden toplam 300 bin lira destekte bulunulması oy çokluğuyla karara bağlandı. Karara ret oyu veren Cumhur İttifakı meclis üyeleriyle Millet İttifakı meclis üyeleri arasında karşılıklı atışmaların yaşandığı toplantıya, Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın sözleri damga vurdu. 

BOZKURT BELEDİYE BAŞKANI ÇELİK’İ YALANLADI

Depremzedelere hazır prefabrik yapı alınması için Aydın Büyükşehir Belediyesi bütçesinden destek sağlanmasına karşı çıkan Cumhur İttifakı Grubu adına konuşma yapan AK Partili meclis üyesi Bülent Sayar, “10 Eylül Salı günü yapılan meclis toplantısında açıklama yapan Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, 8 Ağustos’ta Bozkurt’ta meydana gelen 6 şiddetindeki deprem nedeniyle vatandaşların ihtiyacı olduğunu ifade ederek destek talebinde bulunmuştur. Sayın Başkan Çelik, depremden sonra incelemeler yapıldığını ancak sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin belediye binasıyla ilgili yardımcı olduğunu diğer kurumların sahayı terk ettiğini ifade etmiştir. Ancak gerçekler Sayın Başkanın ifade ettiği gibi değildir. Depremin olduğu gün Bozkurt ilçesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu deprem bölgesine intikal etmiş ve gerekli müdahaleler yapılmıştır” dedi. 

“YARDIM YAPILMASINA GEREK YOK”

Denizli Valiliği ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nden almış oldukları bilgilere göre öncelik AFAD tarafından ihtiyaç sahiplerine çadırlarının kurulduğunu ve gıda yardımlarının da yapıldığını söyleyen Sayar, “Bozkurt Belediye Başkanlığı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından öncelikle 500 bin lira ödenek gönderilmiştir. Toplu Konut İdaresi tarafından hak sahiplerine verilmek üzere 150 konut ihalesi yapılıp yer teslimleri de yapılmış ve en kısa sürede de tamamlanacağı ifade edilmiştir. Konutlara tamamlanıncaya kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD tarafından 10-15 gün içerisinde konteynır konutların teslimleri de yapılacak ve kış ayı gelmeden tüm vatandaşların ihtiyacının karşılanacağının da bilgisi verilmiştir. Denizli Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından gerekli yardım yapıldığı ifade edilmiştir. Devletimiz tüm kurum ve imkânlarıyla depremin ilk gününden itibaren Bozkurtlu vatandaşların yanındadır. Açıkladığımız nedenlerden dolayı yardım yapılmasının gerekli olmadığını düşündüğümüzden bu önergeye ret oyu veriyoruz” dedi. 

“SİYASİ TARİHİMİZE KARA LEKE OLARAK GEÇECEK”

Sayar’ın ve Cumhur İttifakı meclis üyelerinin ret oyuyla ilgili açıklamaları üzerine söz alarak konuşan Efeler Belediye Başkanı Atay, “Bu konuşmalar siyasi tarihimize kara bir leke olarak girecektir diye düşünüyorum. Doğal bir afeti konuşuyoruz. Doğal afetten zarar gören insanların 15 gün sonra karasal iklimde karşılacakları şartlar ve zor durumda kalmalarını önlemek için bir yardıma muhtaçlar ve gerekenin yapılması konusunda talepkar oldular. Sayın Belediye Başkanımız geldiler buraya, 100 ailenin aylık bin liranın altında geliri olduğunu aslında 300 ailenin çadırda yaşadığını, diğer 200 ailenin kendilerini kurtarma şartlarıyla ekonomik durumlarının olduğunu belirtti. Hiç kimseyi de suçlamadan kendilerine yapılması gereken yardıma bizim de bir tuzumuz olursa sevineceğini belirttiler. Ben Efeler Belediyesi iki kamyon konteynır gönderdim, çöplerini koyacak yerleri bile yok. Elbette devletimiz büyüktür, elbette sonuna kadar mağdur ve zor durumda olanların yanındadır. 300 bin lirayla yapacağımız konteynır ev sayısı zaten 100 aileye yetecek düzeyde değil. Bizim bu kadar gücümüz var, bu kadarını yapacağız. Cumhurbaşkanımızı konuya katmanız şaşırtıcı bir durum” dedi. 

“BUNU ÇOK GÖRMEYECEĞİNİZİ UMUYORUM” 

Konuşmasına devam eden Atay, "Zor durumda olan ve 15 gün sonra iklim şartları nedeniyle zorlanacak olan insanların daha sağlıklı şartlarda yaşamalarını sağlayacak gücümüzün yettiği kadar 6-7 konteynırlık yardım sağlayacağız. Bundan daha doğal bir şey olamaz arkadaşlar. Empati kuralım, bizim o durumda olduğumuzu düşünelim. Öyle bir belediye başkanımızın gidip Denizli Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istemesinde onların da Aydın’da bir yere yardım etmesinden daha doğal ne olabilir ki? Devletin yapacağı yardımı engelleyen bir amacımız yok ki. Elbette yapsın. O zor durumda olan 100 aileye bunu yaparsınız, bu bizim gönderdiğimiz konteynır evler bir başka yerdeki insanlar için de yardımcı olur. Belediye başkanı bir kadın, bir anne olarak çırpınıyor. Oradaki çocukların iklim şartlarından zorlanacağını belirterek ekonomik katkı istiyor. Bunu çok görmeyeceğinizi umuyorum. Siyaset ayrı bir şey. Şimdiye kadar doğal afetle ilgili yapılacak bir yardımla ilgili oy çokluğuyla bir karar çıkmıştır. Lütfen sizden rica ediyorum. Bu farklı bir şey” ifadelerini kullandı. 

Yapılan konuşmalardan sonra Cumhur İttifakı’nın tavrı değişmezken, konteynır ev için Bozkurt Belediyesi’ne 300 bin lira destekte bulunulması Millet İttifakı meclis üyelerinin oy çokluğuyla karara bağlandı.

mecliste-depremzedelere-yardim-krizi-cumhur-ittifakindan-ret-126623-9f6bca535e012b2b9e369cd54dec45f2.jpegmecliste-depremzedelere-yardim-krizi-cumhur-ittifakindan-ret-126623-3c9375fd25ec9d5b251e9512e235dbb8.jpegmecliste-depremzedelere-yardim-krizi-cumhur-ittifakindan-ret-126623-091af7e9697d0699fb87e2a49fe0a76c.jpegmecliste-depremzedelere-yardim-krizi-cumhur-ittifakindan-ret-126623-c803fc8621ed98e5464b5d98cf7a9a60.jpeg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.