Diyetisyen Buğra Öztürk

Diyetisyen Buğra Öztürk

Melatonin    

Melatonin    

Melatonin seviyesi normalden fazla düşerse, hastalıklara yakalanma riski artar, yaşlanma süreci hızlanır. Yetersiz uyku, stres, huzursuzluk durumları melatonin eksikliğini tetikler.
Yetersiz uyku, stres ve huzursuzluk durumları melatonin eksikliğini tetikleyebilir. Alkol, sigara, aşırı kahve tüketimi ile bazı ilaçlar da melatonin hormonu üretimini baskılayabiliyor. Tüm yaşamsal fonksiyonlarımızı yakından ilgilendiren, vücudumuz için çok önemli bu hormon için karanlık bir ortama ihtiyacımız olduğu gibi, triptofan açısından zengin besinler tüketmemiz de oldukça önemli.
Yapılan çalışmalar, REM düzensizliği, uykusuzluk (insomnia), huzursuz bacak sendromu, gecikmiş uyku fazı sendromu, fibromiyalji hastalarında kullanılan melatoninin hem uyku kalitesini hem de süresinin arttığını gösteriyor.
Kandaki melatonin düzeyi yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Yeni doğan bir bebekte kan melatonin düzeyi düşük olur. Üçüncü aydan sonra melatonin düzeyi ritmik özelliğini kazanır. Melatonin anne sütüne geçebildiği için, anne sütü ile beslenen bebeklerin diğer yollarla beslenen çocuklara göre sirkadiyen organizasyonları daha hızlı gelişir. 
Melatoninin sentezlenmesini ve salınmasını etkileyen en önemli etken ortamda ışığın varlığıdır. Aydınlık ile karanlık, gündüz ile gece ritmi, melatonini kontrol eder. Gece süresince gözlerin yapay ışığa maruz kalması, melatoninin sentez ve salınımında hızlı bir düşüşe sebep olabilir. Kan melatonin konsantrasyonu gece 00:00 ile 03:00 arasında pik değerlerine ulaşır. Erişkin bir kişide salgı düzeyi genelde saat 21:00 ila 22:00 arası başlar, saat 07:00 ila 09:00 arası sona erer. Uyku saatlerinizi buna göre düzenlemeniz gün içindeki halsizlik, yorgunluk şikayetlerinizi ortadan kaldırabilir.
Başta kızılcık olmak üzere vişne, papatya, anason, fındık, badem, cevizde yüksek miktarda melatonin bulunur. Bunların dışında, balık, peynir, muz, çilek, elma, portakal, böğürtlen gibi meyveler de melatonin açısından önemli. Fıstık, antep fıstığı, kestanenin yanı sıra patlıcan, ıspanak, brokoli, bezelye, lahana, soğan, domates, mantar, karnabahar, kabak patates ve salatalık gibi sebzeler de tüketilmeli. Kuru fasulye, barbunya fasulyesi, nohut gibi bakliyatlar ile birlikte susam, keten tohumu, deve dikeni, rezene, anason, çemen, hardal ve sarı kantaron gibi gıdalar da melatonin hormonu salgısını arttırırlar. Bu gıdaların akşam saatlerinde tüketimi ayrıca fayda gösterir. Bir fincan şekersiz papatya çayı ve 10 adet çiğ badem, Melatonin salgısı için örnek bir gece ara öğünü olarak gösterebiliriz.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diyetisyen Buğra Öztürk Arşivi
SON YAZILAR