Menderes’in traktörü müzede sergilenecek

Menderes’in traktörü müzede sergilenecek
ABONE OL
2004 yılında Türk Traktör tarafından çalışır hale getirilerek firma müzesinde sergilenmeye başlayan Menderes’in şahsi traktörü geçtiğimiz günlerde yapımı devam eden Adnan Menderes Müzesi’nde sergilenmek üzere Aydın’a getirtildi. 

Merhum Başbakan Adnan Menderes ve döneme ilişkin materyallerin Adnan Menderes Müzesi’nde sergilenmesi için girişimler sıklaştırılırken, Menderes’in makam aracından sonra şahsi traktörünün de Aydın’a getirtilmesi sağlandı. 

Koçarlı’da Çakırbeyli Mahallesi’nin girişinde, yapımı Çine Çayı’nın ıslahıyla birlikte eş zamanlı devam eden Adnan Menderes Müzesi inşaatında nihai sona yaklaşılırken, müzede sergilenecek Menderes ve döneme ilişkin materyallerin toplanmasıyla ilgili de hummalı çalışmalara ağırlık verilmeye başlandı. 31 Temmuz’da Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası'nda düzenlenen törenle merhum Başbakan Adnan Menderes'in makam aracının Aydın Valiliği'ne devir teslimini sağlayan Vali Köşger, Menderes’in oğlu Merhum Aydın Menderesin eşi Ümran Menderes’in, 2004 yılından bu yana Türk Traktör Müzesi’nde sergilenen Menderes’in şahsi traktörünü de müzeye hediye ettiğini söyledi. 

15 YIL SONRA GERİ DÖNDÜ 

1955 yılında üretim bandından çıkan Türkiye'nin ilk traktörü olma özelliğine sahip ‘55 BG UTSD’ markalı traktör, ‘Bir numaralı çiftçi’ olarak açılışı yapan Menderes'e hediye edilmiş ve Aydın'daki Çakırbeyli çiftliğine yollanmıştı. 2004 yılında Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes ile temas kuran Türk Traktör firması yetkilileri tarafından Çakırbeyli Çiftliği’nden çalışmaz ve bakımsız halde alınarak çalışır hale getirilen traktör, 15 yıl sonra Ümran Menderes’in hediyesi olarak Aydın’a geri döndü. 2004 yılından beri sergilendiği Türk Traktör Müzesi’nden Adnan Menderes Müzesi’nde sergilenmek üzere getirilen traktör pırıl pırıl ihtişamıyla göz kamaştırırken, müzeye gelecek olan ziyaretçilerini bekliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Vali Köşger, “Müzede sergilenmesinin anlam katacağını düşündüğünüz eserleri bize ulaştırın. Yeni müzede, isminizle sergileyelim” çağrısını yinelerken, Menderes ve döneme ilişkin çeşitli materyalleri toplamaya devam edeceklerini kaydetti. 

MENDERES HEDİYE OLARAK KABUL ETMEMİŞ

Menderes’in traktörünün 6 Nisan 1955 yılında, Minneapolis-Moline Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş‘nin Gazi çiftliğinde, Türkiye’de monte edilen ilk traktörlerden biri olarak üretildiği bilgisini veren Vali Köşger, “Traktör, düzenlenen bir törenle dönemin Başbakanı Merhum Adnan Menderes Bey’e hediye edilir ve Merhum Adnan Menderes’in memleketi Aydın’a, Çakırbeyli’deki Adnan Menderes Çiftliği’ne gönderilir. Merhum Adnan Menderes, kendisine hediye edilen U tipi (UTSD) traktörden çok memnun olur ve Özel Kalem Müdürü Muzaffer Bey’i çağırarak traktörün ücretini ödemek istediğini belirtir. Özel Kalem Müdürü Muzaffer Bey,o dönemde fabrikada yöneticilik yapan Ahmet Binbir ile görüşerek traktör için 14 bin 750 lira  öder” dedi. 

“ÜMRAN MENDERES’İN TALEBİYLE AYDIN’A GELDİ”

2004 yılında fabrika yöneticilerinin traktörün durumu ile ilgili araştırma yaptığını söyleyen Köşger, “Fabrika Genel Müdür Yardımcısı Metin Özdemir Bey, Merhum Adnan Menderes Bey’in oğlu Aydın Menderes Bey ile temasta bulunur. Traktörün halen Aydın ilinde Adnan Menderes Çiftliği’nde bulunduğu ancak aktif olarak kullanılmadığı ve bakım ihtiyacı olduğu görülür. Traktör, tamir ve bakımı yapılmak üzere Aydın Menderes Bey’in onayı alınarak Ankara’daki TürkTraktör fabrikasına gönderilir. Nisan 2004 yılında doğduğu yere geri dönen traktör, aradan geçen neredeyse 50 yılın ardından fabrikada revizyonu ve bakımı yapıldıktan sonra Genel Müdürlük binasında muhafaza edilir ve sergilenmeye başlanır. 23 Temmuz 2019 tarihinde, Merhum Adnan Menderes Bey’in oğlu Merhum Aydın Menderes Bey’in eşi Ümran Menderes Hanımefendi, Aydın Valiliği tarafından Merhum Adnan Menderes Bey adına açılacak müzede sergilenmek üzere traktörün Aydın Valiliğine gönderilmesini talep eder. Böylelikle, 15 yıl boyunca doğduğu yerde muhafaza edilen traktör, ait olduğu yere geri dönmek üzere, 26 Temmuz 2019 tarihinde Türk Traktör fabrikasından ayrılarak Aydın’a geldi. Müzemizin tamamlamasıyla birlikte traktörü de Merhum Menderes’in makam aracıyla birlikte uygun bir noktada sergileyeceğiz” diye konuştu.

whatsapp-image-2019-10-03-at-17-32-281.jpegwhatsapp-image-2019-10-03-at-17-32-28.jpegwhatsapp-image-2019-10-03-at-17-32-29.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.