Psikolog Duru Erdem, yoğun iş temposu olan insanların yaşadığı bir problem olarak duyulan tükenmişlik (burnout) sendromu hakkında bilgi verdi. Ünlü oyuncu Meryem Uzerli ile gündeme gelen ve bir çok kişinin merak ettiği hastalıkla ilgili açıklama yapan
“Tükenmişlik kendisini yüksek binaların arasında artık sıkışmış hisseden bir beyaz yakalıda gösterebileceği gibi yeni doğum yapmış bir annenin, lise çağında bir çocuğu eğitmeye çalışan bir öğretmenin, partneriyle ilişkisinde problemleri olan bir bireyin ya da yüzlerce çalışanı olan bir şirket sahibinin zihninde de gösterebilir” dedi.

“TÜKENMİŞLİKLE MÜCADELENİN EN KİLİT NOKTASI KABULLENMEK”

Fiziksel ve zihinsel bitkinlik hali, sahip olunan sorumluluktan çekinme ve kaçma, öfke ya da sinirlilik duyguları tükenmişliğin temel belirtileri olduğunu belirten Duru, işinizi etkili bir şekilde yapamayacağınızı hissetmek de tükenmişliğin sinyali olabileceğini kaydetti. Psikolog Duru Erdem,'' Tükenmişlikle mücadelenin en kilit noktası kişinin bu konudaki kabulü ve kendine güveni, sorun odaklı düşünme becerisini geliştirmesi ve tükenmişliği hangi alanda yaşıyor olursa olsun o alandaki sınırlarını gözden geçirmesidir. Bireylerin kişisel sınırları, aşırı esnek ya da aşırı katı olduğunda, çevresindeki olumlu veya olumsuz etkilerle uyum sağlamakta zorlanabilir. Bu durum, kişinin tükenmişlik hissi yaşamasına neden olabilecek önemli bir faktör olabilir.'' dedi.

Kaynak: Haber Merkezi