Siz kıymetli okuyucularıma bu hafta miras hukukunda en çok merak edilen mirasın reddi konusunda bilgiler vermeye çalışacağım. Öncelikle Miras hukuku, gerçek kişinin ölümü veya gaipliği halinde, bu kişinin malvarlığının kimlere ve nasıl intikal edileceğini düzenleyen hukuk dalına verilen isimdir. Miras hukukunda iki tür mirasçı vardır. Bunlar, yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar olarak adlandırılmaktadır. Miras hukukunda mirasın reddi mümkün müdür konusu sizlerden en çok gelen sorulardan birtanesidir.
Miras hukukunda, miras bırakanın mirasın kabul etmeyen mirasçının mirası reddetme hakkı Türk Medeni Kanununda ayrıntılı olarak düzenlendiği gibi bulunmaktadır. Yasal mirasçı veya atanmış mirasçının Mirasın reddi beyanı, miras bırakanın son yerleşim yeri sulh mahkemesine yapması gerekmektedir. Mirasın reddi konusu Türk Medeni Kanunu kapsamında ikiye ayrılmıştır. Mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddi olarak düzenlenmiştir.
Mirası gerçek reddi, yasal veya atanmış mirasçı tarafından ölüm tarihinden itibaren üç ay içerisinde yapılmalıdır. Üç aylık yasal süre, yasal mirasçılar için, ölüm ve kendi mirasçılığını öğrendiği andan itibaren başlamaktadır. Vasiyetname ile atanan mirasçının süresi ise, tasarrufun kendisine bildirilmesiyle başlamaktadır. Üç aylık yasal Süre içerisinde mirasın gerçek reddi davası açmayarak reddetmeyen mirasçı, kayıtsız şartsız mirası kabul etmiş sayılmaktadır. Miras bırakanın ölümü tarihinde, ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılmaktadır.
Mirasın gerçek reddi, geçmişe etkili olarak, ölüm anından itibaren hüküm doğurmaktadır. Miras, mirası reddeden mirasçı, miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaşılmaktadır.
Türk Medeni Kanunu, mirasçıların alacaklarına zarar verme kastıyla mirası reddetmesi ihtimalinde, alacaklıları korumuştur. Mal varlığı miras bırakanın borçlarına yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflas idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde mirasın reddinin iptali hakkında dava açabilirler.
Mahkeme hâkimi tarafından Mirasın Reddinin iptaline karar verilirse, miras resmen tasfiye edilmektedir. Bu suretle tasfiye edilen mirastan reddeden mirasçının payına bir şey düşerse bundan, önce itiraz eden alacaklıların, daha sonra diğer alacaklıların alacakları ödenmek suretiyle tasfiye edilir. Arta kalan değerler ise, ret geçerli olsa idi bundan yararlanacak olan mirasçılara teslim edilmektedir.