NASA’ya kafa tutan girişimci Aydın’a dönüyor!

NASA’ya kafa tutan girişimci Aydın’a dönüyor!
ABONE OL
Aydınlı girişici Hazel Topçu, Tayland tatilinde peynir bulamayınca ürünlerin raf ömrünü 30 yıla çıkaran teknoloji hayata geçirdi.

ABDURRAHMAN FIRAT- NASA’nın kullandığı yönteme yerli ve milli alternatif üreten Topçu, “En büyük isteğim memleketime gelip ülke ekonomisine katma değerli ürünler kazandırmak” dedi.

Tayland’da peynir bulamayınca 30 yıl raf ömrü olan atıştırmalık ürün icat eden Aydınlı girişimci Hazel Topçu, NASA’nın milyonlarca dolar harcayarak yüksek teknolojiyle uyguladığı yöntemi yerli ve milli imkanlarla daha ekonomik bir şekilde hayata geçirmeyi başardı. Yıldız Teknopark’ta çalışmalarını sürdüren Topçu, gıdanın besin değerini bozmadan uzun süre korumayı başaran girişimci ve ekip arkadaşları geliştirdikleri makineyle, liyofilizasyon teknolojisi ile milyar dolarlık dünya kurutulmuş gıda pazarında pay almak için çalışmalarını sürdürüyor.

KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, dünyaya adeta kafa tutarak yerli ve milli bir makine üreten Aydınlı Topçu’yu doğup büyüdüğü kente getirmek için temasa geçti. Topçu, Aydın’a gelip Adnan Menderes Üniversitesi Teknokent yöneticileriyle görüşme yapıp yerinde incelemelerde bulundu. Topçu, en büyük isteğinin memleketi Aydın’a gelip ülke ekonomisine katma değerli ürünler kazandırmak olduğunu vurguladı.

Gıda teknolojileri üzerine çalıştıklarını ifade eden Topçu, “Gıda üzerine kurutmalar yapıyoruz. Dünyanın önde gelen ülkelerinde kullanılan liyofilizasyon teknolojisi üzerinde çalışıyoruz. Tamamen yüzde 100 Türkiye’de üretim yapılan makineyi İstanbul’da yaptık. Türkiye’de bu işi bizden başka yapan yok. Dünyada da birkaç tane örneğimiz var ama bizim ürettiğimiz makine hem daha ekonomik hem de verimli. Teknopark bünyesinde yer alıyoruz. Gıdalarda sıfır atıkla ilerliyoruz. Hiçbir şekilde besin değerini kaybettirmeden hiçbir şekilde yapıyı bozmadan ve kimyasal kullanmadan tamamen 30 yıl raf ömrüne sahip ve ürünün besin değerini tamamen içinde barındıran sağlıklı gıdalar üretiyoruz. Büyük firmalara ürün veriyoruz. Bu ürünlerin ve makinenin Ar-Ge’sini geliştiriyoruz” dedi.

“En büyük planlarımız arasında Aydın’a gelmek var” diyen Topçu, “Aydın’da bu işi yapmak istiyoruz. Bu kadar toprağı bereketli, bu kadar çok ürün yetiştiren bir kentte katma değerli ürünler geliştirmek için bu teknolojiyi Aydın’a getirmek istiyoruz. Aydın tabi benim için ayrı bir yere sahip. Hem ailemin burada olmasından dolayı buraya yatırım yapmak istiyorum. Burada farkındalık yaratmak şu an en büyük isteklerim arasında” diye konuştu.

Geliştirilen metot sayesinde Avrupa ülkeleri başta olmak üzere çeşitli yarışmalarda katılan Topçu, 10’dan fazla ödül aldı.

nasaya-kafa-tutan-girisimci-aydina-donuyor-141079-04ebf2b5e25f451e8270a561c0aab4de.jpgnasaya-kafa-tutan-girisimci-aydina-donuyor-141079-32984dfc55a872b5853013c356c3fef4.jpgnasaya-kafa-tutan-girisimci-aydina-donuyor-141079-ca1d77eca554b34bc7fbc73b20d59a3c.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.