(GÜLAY ÖZTEKİN) Kuyucak’ın Çobanisa Mahallesinden İstiklal madalyası sahibi Kurtuluş Savaşı Gazisi Süleyman Hışıroğlu’nun 85 yaşındaki Avni Hışıroğlu, 1937 yılında Sümerbank Basma Fabrikası açılışı için geldiği Nazilli garında gördüğü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü unutamıyor.
Atatürk’ün Nazilli’ye gelişini, trenden inip gar çıkışını henüz 3 yaşında iken babasının omuzunda izleyen gazi oğlu Avni Hışıroğlu, fotoğraflardaki kareli ceketi fötr şapkası ve o mağrur yürüyüşünü ilerlemiş yaşına rağmen ilk günkü gibi hatırladığını söyledi. DSP’den Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Süleyman Hışıroğlu’nun da babası olan Avni Hışıroğlu, Atatürk’ü gördüğü için kendisini çok şanslı hissettiğini söyledi.

GURURLA ANLATIYOR

Atatürk’e dair hafızasında yer eden 3 yaşındaki o günkü anısını hep canlı tuttuğunu ve gözünün önünden hiç gitmediğini belirten Atatürk hayranı Hışıroğlu, istiklal madalyası sahibi gazi oğlu olduğunu da gururla anlattı. En büyük hobisi kitap okumak olan hafıza deposu Hışıroğlu, bu güne kadar binin üzerinde kitap okuduğunu ve her okuduğu kitaba da imzasını attığını söyledi. Gazi babası ve kendi hayat hikayesini gün be gün tarihleri ve isimleri ile anlatan Hışıroğlu, cumhuriyet çocuğu olduğu kadar inançlarına bağlı olup Nutuk ve Hz. Muhammed'in hayatını defalarca okumuş ve hacca giderek dini vecibesini yerine getirmiş örnek biri olarak adından söz ettiriyor.

İSTİKLAL MADALYALI GAZİ OĞLU

Kurtuluş Savaşı Gazilerinden babası Süleyman Hışıroğlu’nun 1895 doğumlu olup hiç izin kullanmadan 8 yıl 3 ay 17 gün bir fiil askerlik yaptığını, Kurtuluş savaşında Yunan ordusunun işgal ettiği İzmir’e ilk giren süvari birliğin başında olduğunu kaydeden Hışıroğlu, “Gazi babam, Bulgaristan-Yugoslavya hududundan Arabistan Bağdat’a kadar 8 sene askerlik yapmış. Cumhuriyet kurulduktan sonra Kuyucak’ın ilk muhtarı babam olmuş ve 8 sene muhtarlık yapmış. Okuma yazma bilen aydın bir kişiydi. Osmanlıca ve Türkçe bilirdi. O zamanlar her gün Çobanisa istasyonundan geçen trenden babama bir Anadolu gazetesi atılırdı. Babam her gün bu gazeteyi okurdu” dedi.

İLK GÜNKÜ GİBİ HATIRLIYOR

Atatürk’ün Nazilli’ye geldiğinde babasının şu anki Uzun çarşıdaki Dalyan İşhanı olan Dalyan Pala oteli işlettiğini sözlerine ekleyen Hışıroğlu, “Bende çok küçüktüm ve babam beni omuzlarına aldı. Çok kalabalıktı. Yataklı 3 vagonlu trenle Nazilli’ye gelen Atatürk’ü o gün babamın omuzlarında izledim. Kareli ceketi, fötr şapkası ile o mağrur yürüyüşü aklımdan, gözümün önünden hiç gitmiyor. İlk günkü gibi hatırlıyorum. Atatürk’ü gördüğüm için kendimi çok şanslı hissediyorum” dedi.

BU YAŞINDA ELİNDEN KİTABI DÜŞÜRMÜYOR

Atatürk’ün çizdiği yoldan hiç sapmadan bugünlere geldiğini anlatan yaşlı çınar, en büyük hobisinin kitap okumak olduğunu söyledi. İlerlemiş yaşına rağmen Çobanisa Mahallesindeki bahçesinde sebze meyve yetiştirip küçükbaş hayvanları bakarak arta kalan zamanını da kitap okuyarak geçirdiğini ifade eden Hışıroğlu, “Nutuk ve Hz. Muhammed’in hayatını defalarca okudum. 1995’de hacca gittim. Binin üzerinde kitap okudum ve her okuduğum kitaba imzamı attım. Bu iki kitabı herkesin mutlaka okumasını tavsiye ediyorum. Okumadan fikir sahibi olunmaz. Gelişmiş, kalkınmış, üreten güçlü bir Türkiye için eğitim şart” diye konuştu.

ataturku-gordugu-ani-unutamiyor-94093-8ec3ca3238d666f87c7c7264c723a5d8.jpgataturku-gordugu-ani-unutamiyor-94093-07320ed5f65e43822dc67ab46d313546.jpgataturku-gordugu-ani-unutamiyor-94093-d85d341c57e28e7b9f536022b0ad3c32.jpgataturku-gordugu-ani-unutamiyor-94093-e74915f687f208e53453862cbb697fdd.jpg

Kaynak: GÜLAY ÖZTEKİN