Türkiye’nin pamuk üretim merkezlerinden biri olan Aydın'da beyaz altın toprağa kavuşmaya başladı. Aydın’ın Nazilli ilçesinde faaliyet gösteren Pamuk Araştırma Enstitüsü, bölgedeki çiftçilere örnek teşkil eden uygulama alanlarında modern tarım teknikleriyle pamuk ekimine başladı.
2025 yılı üretim sezonunu verimlilik, kalite ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda başlatan enstitü yetkilileri, çiftçilere yönelik bilgilendirme ve teknik destek çalışmalarının da yıl boyunca süreceğini ifade etti.
ÜRETİCİLER SUSUZLUK ENDİŞESİ TAŞIYOR
Aydınlı pamuk üreticilerinden Mahmut Mahmutoğlu 2025 yılı üretim sezonu için ekimlerin kuraklık gölgesinde yapıldığını vurgulayarak, uygulamaya alınan kuru tarım teşviklerinin geçici bir çözüm olduğunu pamukta sürdürülebilir üretimin ancak su yönetimi ve yerli üretime destekle mümkün olabileceğini ifade etti.
Mahmutoğlu, "Bu yıl susuzluk nedeniyle tarım ilgili müdürlüklerince yüzde 50 kuru tarım uygulaması yapılacak. Bu yönde teşvikler var. Ancak Aydın önemli bir pamuk üretim merkezi. Barajlardaki sus seviyelerinin düşüklüğünden dolayı ekiyoruz ama endişelerimiz var. Türkiye bir tekstil ülkesi bununla beraber pamuk üretimindeki düşüşler bizi yurt dışına, dolayısıyla ithalata bağımlı hale getirecektir. 30 ayrı sanayi kolunu etkileyen pamuk katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmelidir. Eğer biz kendi pamuğumuzu kendimiz üretmez başka ülkelerden alırsak bu ülkeler üretip bize sattığı pamuğun çekirdeğinden ve yağından kendisi faydalanacaktır. Bu nedenle pamuğumuzu kendimiz üretip kendimiz işlemeliyiz. Toprağın durumu nisan yağmurları olduğu için uygun. Ama yaz döneminden endişeliyiz ve barajlardaki suyun adil dağıtımını istiyoruz" dedi.