Nazilli Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları, yangınların çıkış sebepleri ve alınması gereken önlemler ele alındı. Katılımcılara son iki yıla ilişkin yangın verileri de aktarıldı.
2024’te 125 Yangın Meydana Geldi
Karasulu’nun paylaştığı verilere göre, 2024 yılında Nazilli genelinde 125 yangın çıktı. Bu yangınların 59’u ormanlık alanlarda, 66’sı ise tarım arazilerinde meydana geldi.
Yangınların büyük bölümünün insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Karasulu, sigara izmariti, bahçe temizliği sırasında yakılan ateşler ve dikkatsizlik gibi nedenlerin öne çıktığını belirtti. Söz konusu yangınlarda bin 370 hektardan fazla ormanlık alan ile yaklaşık 458 hektar tarım arazisi zarar gördü.

2025 Verilerinde Dikkat Çeken Düşüş
2025 yılı rakamlarının umut verici olduğunu ifade eden Karasulu, yıl içerisinde toplam 68 yangın yaşandığını açıkladı. Bu yangınların 40’ı ormanlık alanlarda, 28’i ise tarım alanlarında çıktı.
Yangınların nedenlerine ilişkin bilgi veren Karasulu, olayların 40’ının ihmal ve dikkatsizlikten, 14’ünün kasıtlı eylemlerden, 3’ünün yıldırım düşmesinden ve 11’inin ise çeşitli kazalardan kaynaklandığını söyledi.
Bu süreçte yaklaşık 293 hektar ormanlık alan ile 220 hektardan fazla tarım arazisinin zarar gördüğünü belirten Karasulu, önceki yıla kıyasla hem yangın sayısında hem de zarar gören alan miktarında önemli bir gerileme yaşandığını kaydetti.
“Bilinçlenme Sonuç Veriyor”
Vatandaşların yangın konusunda daha hassas davranmaya başladığını vurgulayan Karasulu, yürütülen eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin olumlu sonuçlar verdiğini ifade etti. Karasulu, toplumdaki farkındalığın artmasının yangın istatistiklerine de yansıdığını söyledi.

Bu Yıl Çıkan 5 Yangın Erken Müdahaleyle Kontrol Altına Alındı
2026 yılı içerisinde şimdiye kadar 5 yangın meydana geldiğini açıklayan Karasulu, yangınların tamamının tarım alanlarında çıktığını belirtti. Ekiplerin hızlı müdahalesi sayesinde alevlerin ormanlık alanlara ulaşmadan söndürüldüğünü ifade etti.
Yangınlara Karşı Alınacak Önlemler Hatırlatıldı
Toplantıda vatandaşlara yangın riskini azaltmaya yönelik çeşitli uyarılarda da bulunuldu. Özellikle ev ve bahçe çevresinde yanıcı maddelerin bulundurulmaması, çatı ve yağmur oluklarının düzenli temizlenmesi, anız yakılmaması ve yangın anında resmi ekiplerin yönlendirmelerine uyulmasının hayati önem taşıdığı vurgulandı.





