Aydın’ın Nazilli ilçesinde 35 yıldır tatlı ve dondurma ustalığı yapan Hüseyin Türkoğlu, çıraklıkla başladığı mesleğini bugün kendi imalathanesinde sürdürüyor. Küçük yaşta eline tutuşturulan süt kovasıyla Arslanlı’dan süt taşımakla başladığı bu yolculuk, bugün 40’tan fazla dondurma çeşidine dönüştü.
Çeşit çeşit dondurmalarıyla müşterilerinin ilgisini çektiğini belirten Türkoğlu, “Aşağı yukarı 10 yıldır çeşitlerimizi artırıyoruz. Dondurmaya ilk başladığımızda sadece kakao ve sade ile başladık. Zamanla çilek, limon, portakal ekledik. Zamanla vitrinimiz değişti, dondurma dolabımız değişti, o dolabı doldurmak gerekiyordu ben de yeni çeşitler eklemeye karar verdim.
Müşteriler de yardımcı oluyordu, tattırıyoruz. Beğenirse kalıyor, beğenilmeyeni kaldırıp bir daha yapmıyoruz. Yerine başka şeyler geliştiriyoruz. İlk başta her yerde bulunabilen meyve çeşitlerini ekleyerek başladım. Çikolata çeşitlerini artırdım. Bir süre sonra donuk meyve tedariki kolaylaştı, yeni şeyler denemeye başladım. İlk yaptığım çeşitlerden biri incir ve cevizli yaz bombası. Dondurmayı yaptık, adı ne olsun dedik yaz bombası olmasına karar verdik. Müdavimi biliyor zaten, dondurmalarımızın yeri sabit değil arkadaki dolaba geçiyor bazen göremeyince hemen soruyorlar yok mu diye.” dedi.
NAZİLLİ GAZOZU, SÜT MISIR
Kendi geliştirdiği farklı dondurma çeşitlerinin hikayelerini anlatan Türkoğlu, “Şu anda çeşit çeşit çikolata var, sütlü çikolatalı, bitter çikolatalı var. Cappuccinonun içinde bitter çikolata ve espresso kahve var. Tahinli dondurmamız var, tahinimizi de kendimiz yapıyoruz. En çok sevilen çeşitlerden biri tahinli, bal badem, yaz bombası ve brownili. En son güllü yaptım, beğenildi devam ediyoruz. En çok sevilenlerden biri Hindistan cevizli çikolatalı olan. Yine bu sezon yaptıklarımdan biri mısırlı. Sosyal medyada patlamış mısırlı gördüm, güzel olacağını düşünmedim çünkü dondurmada mısırın çıtır yapısını korumak mümkün olmayacaktı. Onun yerine süt mısırlı yapayım dedim. Sevildi. Nazilli gazozundan dondurma yaptık. Eskiden burada pazarlarda gazozcular vardı, artık pek kalmadı. Gazozu yapıp devam ettirseler olurdu. Oradan esinlendim, gazozları açtım, süt kattım, salep kattım, kıvamını verdim yaptım dondurmasını oldu. Onu da bu sezon yaptım. Görenler seviniyor. Bazı müşterilerimiz çeşitlerimizi takip ediyor. Bugün ne var, yeni bir şey var mı diye. Şu anda 40’ı aşkın çeşidimiz var. ” diye konuştu.
DOĞAL MAZLEMELERLE HAZIRLANIYOR
Dondurmanın hazırlık sürecinden ve kullandığı malzemelerin içeriğinden de bahseden Hüseyin Türkoğlu, “Dondurmanın ana malzemesi süt, şeker ve salep. Başka bir şey girmez içine. Meyveli yapacaksanız onları ayrıca ekliyorsunuz. Mesela limonlu dondurma, limonata yapar gibi hazırlayıp şekerini ona göre ayarlayıp kaynattığın sütten içine karıştırıyorsun. Bir dondurma için bugün sütü kaynatırsın, yarın dondurma yaparsın, sonraki gün satışa hazır olur. Yani reyona koymak üç gün sürüyor. Meyveli çeşitlerime çok güveniyorum. Her türlü meyvenin en yoğun aromalısını, kalitelisini mevsiminde hazırlayıp donduruyorum. Mesela bodrum mandalinasının suyunu kıştan hazırlayıp donduruyorum, o şekilde kullanıyorum. Her çeşidimiz her zaman çıkmıyor, mevsiminde yaptıklarımız oluyor, mesela buralarda koruk var. Koruk mevsiminde biz de koruklu dondurma yapıyoruz. Kısa süreli oluyor. Renkli dondurmalarımın bile aromasını ithal getiriyorum. Piyasadaki kalitesiz gıda boyalarını kesinlikle kullanmıyorum. Vanilyalı dondurmanın içine şekerli vanilin değil, vanilya çubuğu atıyorum. Bunlar tadını da doğrudan etkiliyor.” ifadelerini kullandı.
FİYATLAR UYGUN
Dondurma fiyatlarını da uygun tutmaya çalıştığını belirten Türkoğlu, “Dondurmanın kilogramı 500 lira. Bir top dondurma 25 lira. Geçen yıl 20 liraydı bu yıl 25 lira yaptık. Uygun tutmaya çalışıyorum.” dedi.