Nazilli’nin Matmazelleri Özel Tasarımları ile Fark Yaratıyor

Nazilli’nin Matmazelleri Özel Tasarımları ile Fark Yaratıyor
ABONE OL
​​​​​​​Nazilli’nin genç tasarımcıları Matmazel Özel Tasarım Atölyesi işletme sahipleri ve tasarımcıları Dilara Çetinkaya ve Filiz Vanlıyız ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

AYŞE AKTAŞ- Farklı tasarımları ile Nazilli ve çevresinde birçok şehre tasarımlarını sunan ve işlerini özveri ve sevgiyle yapan Dilara ve Filiz en büyük hayallerini Hedef Gazetesi ile paylaştı.

Dilara bize öncelikle kendinden bahsedebilir misin?

Ben Dilara Çetinkaya. Evliyim, bir oğlum var. Hem annelik hem ev hanımlığı hem de kendi işlerimle ilgileniyorum. Tasarım işine başlayalı 1,5 yıl oldu ortağım ile birlikte. Zevklerimiz ve seçimlerimiz birbirine uyuyor. Severek yapıyoruz. Güzel bir şekilde ilerlediğimizi düşünüyorum.

Dilara, tasarım yapmaya nasıl karar verdin?

Aslında bir eğitimini almadım. Yakın çevremden arkadaşlarımız hep beğenirdi giydiğimiz kıyafetleri. Kendi kıyafetlerimde farklı tasarımları bulamayınca diktirmeyi tercih ediyorduk. Sonrasında neden bunu ticarete çevirmeyelim dedik ve oldu. Şu anda kendi iş yerimiz var.

Tasarımlarınızda aksesuarlara yer veriyor musunuz?

Vermeye çalışıyoruz ancak görsellerde kullandığımız şeyleri sonrasında bütünüyle istedikleri için müşterilerimiz zor durumda kalabiliyoruz. Görsel amaçlı kullandığımızı açıklıyoruz müşterilerimize. Bunun yanında tamamlayıcı ürünlerle çalışmamamızı isterlerse müşterilerimiz paket şeklinde çalışabiliyoruz.

Yeni tasarımlarınızı yaparken geçmiş tasarımlarınızdan ilham alıyor musunuz?

Tabi ki geçmişte yaptığımız tasarımlarımızdan ilham alıyoruz. Ortaya bir harman çıkardığımız oluyor ama bizim için önemli olan farklı, yeni tasarımlar ortaya çıkarmak her zaman. Sürekli kendimizi yenilemek ve kendimizi aşmaya çalışmak, yaratıcı olmak mesleğimizde gelişmemizde çok önemli.

Moda dünyasıyla çalışmalarınızı nasıl değerlendirirsiniz?

Mesela bu sene bizim kafamızda şekillenen bir tasarımı 2 sene sonrası için görebiliyoruz. Gelecek zamandaki modayı bile görebiliyoruz. Klasik olacak ama insanın kendine yakışanı giymesi çok önemli. Artık insanlar istedikleri kıyafetlere çok rahat ulaşabiliyor. Bütün bunlarla beraber alternatifler her geçen gün artıyor.

Nazilli’de tasarım modaya yaklaşım nasıl? İnsanlar alıştı mı?

İlk başta gerçekten çok zorlandık, çok da kolay olmadı aslında. Uzun bir süre şehir dışına gönderdik tasarım kıyafetlerimizi, oradan aldık siparişlerimiz. Zamanla insanlar alıştılar. Bizler de sıklıkla Nazilli’deki davetlere katılıyoruz. Bizde gördüklerinde çok beğenip kendileri içinde diktirmek istediler. Ya da sosyal medyadan bizleri takip ederek ‘evet yapılabiliyormuş’ deyip emin olup bizlere geldiler. Bizim hayallerimiz biraz daha uçlarda. Tabi müşterilerimizin istekleri doğrultusunda tasarımlar değişebiliyor. Bizim üzerimizde beğendiği bir tasarım kıyafetini kendi üzerinde abartı bulabiliyor. Aslında bu tamamen alışkanlıklarla alakalı. Ama bunları da aşmaya başladık.

Kişiye özel tasarım yapıyor musunuz?

Evet yapıyoruz ama tamamen kişinin zevkine bırakmıyoruz, yine kendimizin beğenilerini sunuyoruz çünkü ölçülerine, dikim detayına, kumaş rengine, vücuduyla doğru orantıda doğru bir tasarım ortaya çıkarmak için yönlendirmeler yapıyoruz. 90-60-90'da beğendiği bir kıyafeti 42 bedene uyarlarken ona pürüzlerinin neler olacağını göstermeye çalışıyoruz.

Gelecek ile planlarınız nelerdir?

Alanımda ilerlemeyi çok istiyorum çünkü çok büyük emek veriyoruz. Renk uyumları için bile top top kumaşları gün ışığına çıkarıp baktığımız oluyor. Müşteri belki fark etmeyecek ama aldığımız parayı hak etmek istiyoruz öncelikle. Bu işi biz maddiyattan ziyade keyif aldığımız için yapıyoruz. İnsanlar giydiklerinde kendilerini mutlu hissetsinler istiyoruz. Karşılıklı memnuniyetle çok daha iyi yerlere gelmeyi istiyoruz. Nazilli kadınları özellikle çok şık ve güzel giyinsin istiyoruz. Bu anlamda kadının kadını desteklemesini istiyoruz. Biz normal bir terzilik işi yapmıyoruz. Çok fazla aşamamız var. Çok detay ve titizlik isteyen bir işimiz var. Ustamız mesela çok ünlü modacılarla çalışmış bir usta. Her şeye titizlikle yaklaşıyoruz.

Filiz hanım sizi tanıyalım?

Ben Filiz Vanlıyız. Ben de 1,5 yıldır Dilara ile bu işle meşgulüm. Severek yapıyoruz işimizi. Güzel işler çıkardığımızı gördükçe daha güzel şeyler düşünüyor ve üretiyoruz.

Bize tasarım sürecini anlatır mısınız?

İlk önce hayal ediyoruz yapacağımız tasarımı, ne yapabiliriz diye. Sonrasında Dilara ile birlikte beyin fırtınası ve bir çizim gerçekleştiriyoruz. Üzerinde değişiklikler yapılması gerekiyorsa onları düzeltiyoruz. Tabi bu kişiye özelse müşterinin isteği doğrultusunda da devam ediyoruz. Kendimiz içinse görmek istediğimiz gibi çiziyoruz. 

Nelerden ilham alıyorsunuz?

Biz aslında genelde geçmişten ilham alıyoruz.70’ler 80’ler 90’lar gibi. Herhangi bir kıyafetten değil de daha çok geçmiş yıllardan esinleniyoruz ve hayalimizdeki tasarım ile gerçekleştiriyoruz.

Tasarımlarınızda gece ve gündüz olarak ayırsak en çok hangi tarz talep ediliyor size?

Genelde gece şıklığı tercih ediliyor. Tasarımlarımız genelde farklı olduğu için gündüz ve gece şıklığı abiye olarak sadece farklı olabiliyor. Onun dışında hem gece hem gündüz giyilebilinir tasarımlarımız var. Tasarımlarımızı yaparken gündüz ve gece çok rahatlıkla kullanılacak, detaylarıyla farklılık yaratan parçalar ortaya koymaya çalışıyoruz.

Kumaşlarınızı nereden alıyorsunuz?

Denizli, İstanbul, İzmir, Bursa nerden beğenirsek kendimiz gidip seçiyoruz. Kumaş seçiminde bütün günümüzü geçiyoruz çünkü detaylar çok önemli, ton tona uyacak şekilde olmalı. En önemlisi kumaş eğer dikeceğin tasarıma uygun değilse hiçbir anlamı kalmıyor.

Hedefleriniz arsında neler var? En çok yapmak gerçekleştirmek istediğiniz hayaliniz nedir?

Mesela bir defile yapmayı çok istiyoruz. Bu Nazilli’de olabilir ya da İstanbul’da. Ünlü bir modacının buraya gelip bizlere tüyolar verip fikir alışverişinde bulunması. Nazilli’de kadınlarla moda hakkında bir söyleşi yapmak istiyoruz.

Peki erkekler için tasarım yaptınız mı?

Evet bir kaç kez yaptık. Erkekler bayanlardan daha zor oluyor. Detaylara çok takılıyorlar mesela. Her aşamasını görmek istiyorlar, tamamlayıcıları görmek istiyorlar. Aşamalarını sıklıkla soruyor. Giydiği zaman en küçük ayrıntısına takılabiliyorlar. Tabi bizim kalıplarımızın dışında kalıpları olduğu için ustalarımız için de zorlayıcı olabiliyor. Normal bir takım elbise dikmiyoruz sonuçta. Dışarda bulamadıkları farklı tasarım kıyafetler istiyorlar.

Bir bayanın dolabında olmazsa olmaz nedir? 

Siyah elbise, kırmızı ayakkabı, siyah bir çanta, aslında çok fazla var. Modası geçmeyecek kıyafetler, şık kabanlar, deri parçalar, siyah ceketler.

nazillinin-matmazelleri-ozel-tasarimlari-ile-fark-yaratiyorlar-146016-27ce1bfb73fc6db48ecd2754f451b5ba.jpgnazillinin-matmazelleri-ozel-tasarimlari-ile-fark-yaratiyorlar-146016-bb8598861d2c2ff5faca4d2496a6e363.jpegnazillinin-matmazelleri-ozel-tasarimlari-ile-fark-yaratiyorlar-146016-32fca603416ecfd81b6dd702368d4289.jpgnazillinin-matmazelleri-ozel-tasarimlari-ile-fark-yaratiyorlar-146016-a1d0e22830771f8aeec8abe0b6b5df06.jpeg

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.