Havuç, bu mevsimde masamızı süsleyen mükemmel bir kök sebzedir. Lezzetli ve son derece besleyicidir. Havuç özellikle iyi bir beta karoten, lif, K1 vitamini ve potasyum ve antioksidan kaynağıdır. Ayrıca birçok faydası da vardır. Bunlar nelermiş hadi gelin inceleyelim.
KAN ŞEKERİNİ KONTROLLÜ YÜKSELTİR
Pektin, havuçtaki çözünür lifin ana bileşenidir. Çözünür lifler, şeker ve nişasta sindiriminizi yavaşlatarak kan şekeri düzeylerini düşürür. Ayrıca bağırsaklarınızdaki dost bakterileri besler, bu da sağlığın iyileşmesine ve hastalık riskinin azalmasına neden olur. Dahası, bazı çözünür lifler, kolesterol emilimini bozarak kan kolesterolünü düşürür.
KABIZLIĞA İYİ GELİR
Havuç çözünmeyen lifler açısından da zengindir. Çözünmeyen lifler kabızlık sürecini daha hızlı atlatmanıza yardım eder.
KİLO KAYBI SÜRECİNE KATKI SAĞLAR
Düşük kalorili bir gıda olarak havuç, özellikle lif içeriği nedeniyle öğünlerde tokluğu artırır. Bu nedenle, etkili bir kilo verme diyetine fayda sağlar. Havuç, ara öğünlerinize ya da salatalarınıza ekleyebileceğiniz sağlıklı bir seçenek…
GÖZ SAĞLIĞINA FAYDA SAĞLAR
Çocukluk yıllarımızda hepimize söylenen o söz aslında çok doğru, ‘ havuç yersen gözlerin daha iyi görür’..
A vitamini düzeyi düşük olan bireyler, A vitamini ve karotenoidler açısından zengin havuç yiyerek gece körlüğü yaşama riskini azaltabilir. Karotenoidler ayrıca yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskinizi de azaltabilir.
KALBE İYİ GELİR
Havuç antioksidan içeriği nedeniyle kalp sağlığını destekler. Ayrıca havuçtaki potasyum kan basıncınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Daha öncede değindiğimiz gibi sağlıklı bir kiloda kalmanıza ve kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilecek lifleri vardır. Dahası kırmızı havuçta ayrıca kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olan likopen bulunur.
Havuç mevsimindeyken ara öğünlerinizde tüketebilir ya da ana öğünlerinizde salata olarak hazırlayabilir ve hatta kahvaltılarınıza da dahil edebilirsiniz. Sağlıkla kalın..
DİYETİSYEN RANA ALKANALKA