Bedri Tufan, Hatay depreminden sonra kendi binasına deprem testi yaptırdı. Test sonucunda bina çürük ve depreme dayanıksız çıktı, yıkım kararı verildi.
Tufan, yıkım kararının uygulanması için harekete geçti. Binanın yıkımına, Tufan’ın yoğun mücadelesi sonucu, 4 ay sonra başlandı.


Kentsel Dönüşüm firması tarafından yıkım kararı verildiğini kaydeden Tufan, “Ben raporun ardından hemen yıkılması için gerekli işlemleri ve başvuruları yaptım. Anıtlar Kurulu’ndan, Müze Müdürlüğü’nden, Efeler Belediyesi’nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldım ancak dükkânlardan çıkmak istemeyince yıkıma bir türlü başlayamadık. Ben kendim 1 Temmuz’da çıktım dükkânımdan. Kiracılar ancak 4 ay sonra boşalttılar ve yıkıma başlanabildi” dedi.

nihayet-baslandi-aydinda-curuk-binasini-yiktirmak-icin-4-ay-ugrasti-425933-8ad5d81cb296a046841e4cc6c5aa1800.jpeg

KENTSEL SİT ALANI ÇIKTI

Binanın bitişiğinin Kentsel SİT Alanı çıktığını ve Aydın Müze Müdürlüğü tarafından da her gün gelip denetimde bulunulduğunu belirten Tufan, “Burası Kentsel SİT Alanı olduğu için yıkımın komşu binalara zarar vermeden yapılması için her gün denetime geldiler. Süreç uzayınca ben her akşam buraya geldim temizlik yapmak için. Komşulara bir zarar gelmesin diye, dökülen molozları toplayıp binanın içine koydum. Yoldan geçenleri uyardım sürekli insanların başına bir iş gelmesin diye” ifadelerini kullandı.

nihayet-baslandi-aydinda-curuk-binasini-yiktirmak-icin-4-ay-ugrasti-425933-d36d73e3c1e16061111e46da8cabf0a8.jpeg

BİNA DEĞİL CAN

İnsanların hayatı söz konusu olunca hemen yıkıma girişmenin en doğru yol olacağını düşündüğünü dile getiren Bedri Tufan, “Ben Hatay depreminde yaşananları gördükten sonra hemen aklıma kendi binam geldi. Sonuçta burada insanların hayatı söz konusu. Benim iki evladım benimle beraber çalışıyor, keza komşularımın ve kiracılarımın da can güvenliği bana emanet. Bina yine yapılır, gerekirse yine yıkılır ancak kaybedilen bir can yerine gelmez” diyerek durumun önemini vurguladı.
Tufan’ın binasının yıkımına önceki gün başlandı. Binanın üstteki 3 katı içerden ve çevreye zarar vermeden, alt katlar ise iş makinasıyla yıkılacak.

Kaynak: Haber Merkezi