Okullarda “sınıf annesi” adı altında görevlendirilen velilere yönelik olarak MEB resmi bir uyarı yayımladı. MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Geçer tarafından valiliklere gönderilen ‘Mevzuatta yer olmayan uygulamalar hakkında (Sınıf annesi)’ konulu yazıda, bu kişilerin sınıflarda çeşitli faaliyetlerde bulunarak velilerden aidat topladıklarına, ders araç-gereci temini yönünde faaliyette bulunduklarına, zaman zaman derslere müdahil olduklarına ve öğrencilerin görüntülerini kaydettiklerine dikkat çekildi.

TEDBİR ALINMASI GEREKİYOR

Öğretmen dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin eğitimin niteliğini bozduğu ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar yarattığı belirtilen yazıda, “Valiliğinizde okullarda sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara mahal verilmemesi, bu konuda okulların uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda gereğini rica ederim." ifadeleri kaydedildi.

ELEŞTİRİLERE NEDEN OLUYOR

Sınıf annelerinin, öğretmenin rolünü gölgede bıraktığı yönündeki eleştirilere karşın, birçok veli ve öğretmen, sınıf anneliği uygulamasının okuldaki işleri kolaylaştırdığına inanıyor. Ancak, bazı sınıf annelerinin Öğretmenler Günü'nde pahalı hediyeler almak için yüksek miktarda para toplamaları, öğretmenlerden kendi çocuklarına özel ilgi beklemeleri ve veliler arasında gruplaşma yaratmaları gibi davranışları eleştirilere neden oluyor. Bunun yanı sıra, bir öğrencinin sınıf annesiyle yaşadığı tartışma da gündeme gelmişti. Bir veli, "Ben bu sınıfın sınıf annesiysem her şeyi bilmek zorundayım" diyerek çocuğuna özel ilgi göstermeye çalışırken, öğrenci ise "Sınıf annesi sanki dünyanın ağası" diyerek tepki göstermişti. Bu tür anlar, sınıf anneliği uygulamasının nasıl algılandığı konusunda tartışmalara yol açmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi