ÖLÇÜM CİHAZI ARIZALANMIŞ

ÖLÇÜM CİHAZI ARIZALANMIŞ
ABONE OL
Günlerdir Aydın gündemini meşgul eden hava kirliliği iddialarına Aydın Valiliği’nden resmi açıklama geldi.

(ÖZGE KAHRAMAN) Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 26 Nisan’da hava kalitesi ölçüm verilerinde indeksin 499 olarak ölçülmesinin ölçüm cihazındaki arızadan kaynaklı olduğu ve gün içerisinde verilerin normale döndüğü ifade edildi.

Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 26 Nisan’da indeksin 499 olarak ölçüldüğü Aydın’daki hava kalitesi ile ilgili açıklama yaptı. Türkiye’nin en kirli havasının Aydın’da olduğu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme Raporuna göre hava kalitesi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar kötü olan tek ilin Aydın olduğu, 26.04.2019 tarihinde saat 09.00 itibariyle Hava Kalitesi İndeksinin 499 olarak ölçüldüğü ve hava kalitesinin tehlikeli grupta yer aldığı şeklindeki iddialarına karşılık olarak yapılan açıklamada, “Efeler İlçesi, Semt Pazarında bulunan hava kalitesinin izlendiği istasyonda, 26.04.2019 tarihinde PM10 (Partikül Madde) ölçüm cihazında arıza meydana gelmiş ve ölçümler yapılamamıştır” denildi.

“JEOTERMAL FAALİYETLERİN ETKİSİ BULUNMAMAKTADIR”
Arızadan kaynaklı verilerin jeotermal faaliyetlerine bağlandığı ve hava kalitesinin tehlikeli grupta yer alması iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edilen açıklamada, “26.04.2019 tarihinde ilgili istasyonda yapılan ölçümler incelendiğinde; PM10 (Partikül Madde) parametresinde yüksek değerler elde edildiği görülmekte olup PM10 parametresi 10 mikrondan küçük partikülleri ifade etmektedir. PM10 (Partikül Madde) toz emisyonlarını ifade etmekte olup ilimiz genelinde gerçekleştirilen jeotermal faaliyetlerin ilimiz hava kalitesine PM10 (Partikül Madde) parametresi bazında etkisi bulunmamaktadır. Sadece hava kelimesinden yola çıkılarak toz ve gaz parametrelerinin bilerek ve isteyerek birbirine karıştırılması, birbirinden farklı iki parametrenin jeotermal faaliyetlere bağlanması, yetki tartışmasının ortaya atılması, kirli hava algısı yaratılarak karalama yapılması iyi niyetle izah edilebilecek bir durum değildir. Şu ana kadar ne partikül madde olarak ne de jeotermal enerji santrallerinden salınan gazlar itibariyle insan sağlığını olumsuz etkileyecek düzeyde bir salınım tespit edilmemiştir.” ifadeleri yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.