Arı yetiştiriciliği ve bal üretiminde Aydın, Türkiye ekonomisine canlılıkla birlikte katma değer sağlıyor. Aydın’da özellikle çam balı üretimi fazla olduğu bilinirken, hayıt balı da şehre özel ballar arasında yerini alıyor. Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da erkeklerin fazla olduğu arıcılık sektöründe kadınlar da büyük dikkat çekiyor.

whatsapp-image-2024-05-23-at-18-46-58.jpeg

Aydın balının, Türkiye hatta dünyaya açıldığı sektörde kadınların da katkısı da yadsınamazken, ilde arıcılık yapan kadınlar ise sektöre renk katıyor. Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özdemir, Aydın’ın konu hakkında diğer illere göre zengin olduğunu ve 17 ilçenin toplamında 50 kadın arıcının bulunduğunu söyledi.

Yazın keyfi Aydın Büyükşehir Belediyesi Tekstil Park’ta yaşanıyor Yazın keyfi Aydın Büyükşehir Belediyesi Tekstil Park’ta yaşanıyor

whatsapp-image-2024-05-23-at-18-46-57.jpeg

EN ÇOK KADIN ARICI SÖKE’DE
Aydın’da 50 arı yetiştiriciliği ve bal üretimi yapan kadın arıcıları bulunduğunu belirten Ayhan Özdemir, “Aydın bu konu da çok zengin. Hepsi aktif olarak arıcılık yapan kadınlar diyebiliriz. Kadın arıcılarımızın yoğunluk sırasına göre ilçeler şu şekilde Söke, Karpuzlu, Aydın Merkez, Nazilli ve Köşk. Maske dağıtımı yaparken Arıcılar Birliği olarak onlara renkli maskeler veriyoruz” dedi.

whatsapp-image-2024-05-23-at-18-46-57-1.jpeg

ÜRETİCİLER PİYASADAN ÇEKİLİYOR
İlaç dağıtımlarında kadın erkek diye ayıramadıklarını söyleyen Özdemir, “Herkese eşit olacak şekilde kovan sayısına göre ilaç dağıtıyoruz. Şu son bir kaç yıldır balın para etmemesinden kaynaklı olarak yalnızca kadınlarımız değil erkek üreticilerimiz mesleği bırakıyor. Bir çıta arıyı 350 lira açıkladık, 100 liraya kadar düştü. Bu durum yalnızca kadınlarımızı değil erkek üreticileri de piyasadan çekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi