Ortaylı'dan 'Kuşadası' için önemli uyarı

Ortaylı'dan 'Kuşadası' için önemli uyarı
Tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kuşadası için önemli bir uyarı yaptı. Kuşadası'nın turizm merkezi olduğu kadar aynı zamanda bir tarım kenti olduğuna değinen Ortaylı, çok verimli toprakları bünyesinde barındırdığını aktardı. "Kuşadası'nın bu özelliğini kesinlikle kaybetmemesi gerekiyor" diyen Ortaylı, vatandaşları zeytinlik ve meyve bahçesi almaya davet etti.

Kuşadası'nda bir dernek tarafından özel bir okulun konferans salonunda etkinlik düzenlendi. Yoğun ilgi gösterilen etkinliğe, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Mehmet Sarıdedeoğlu, belediye meclis üyeleri, dernek yetkilileri ile vatandaşlar eşlik etti.

aw187333-01.jpg

KUŞADASI'NIN TARİHİNİ ANLATTI
Etkinlikte Ortaylı, Kuşadası tarihini anlattı. İlçenin geçmişte önemli bir ticaret merkezi olduğuna işaret eden Ortaylı, "Burası Efes'e de çok yakın olduğu için tarihin her döneminde ticari açıdan hareketlilik yaşamış bir kent. Zaten Scala Nova da 'yeni iskele' anlamına geliyor.

aw187333-02.jpg

Özellikle İtalya ve yine Akdeniz'de bulunan adalara ticari mallar Kuşadası üzerinden gönderiliyor. Yani Kuşadası geçmişte ticaret kervanlarının uğrak noktası durumunda. Osmanlı'nın en önemli vezirlerinden biri olan Öküz Mehmet Paşa'nın yaptırdığı kervansaray da bunun en önemli göstergelerinden" ifadelerini kullandı.

aw187333-03.jpg

"BU ÖZELLİĞİNİ KAYBETMEMESİ GEREKİYOR"
Prof. Dr. Ortaylı, Kuşadası'nın aynı zamanda çok verimli topraklara sahip bir tarım kenti olduğunu dile getirdi. "Ülkemizde tarım maalesef bitme noktasına geldi. Ege Bölgesi'nde de artık ziraat ile uğraşan insan sayısı çok az" diyen Ortaylı, şunları kaydetti:

aw187333-04.jpg

"Kuşadası'nın ekonomisinin turizme dayalı olduğunu biliyorum. Ancak Kuşadası'nda tarım yapılabilecek nitelikte bereketli arazilere de bulunuyor. Kuşadası'nın bu özelliğini kesinlikle kaybetmemesi gerekiyor. Bu nedenle benim Kuşadalılara en önemli tavsiyem zeytinlik ve meyve bahçesi satın almaları yönünde olacak."

aw187333-05.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum