Pamukta müdahale alımı şart

Pamukta müdahale alımı şart
ABONE OL
AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı, ziraat odalarının bir süredir talep de bulunduğu pamukta müdahale alımı yapılmasıyla ilgili açıklama yaptı. 

(MURAT TAN) “Önümüzdeki süreçte fiyatlarda aşırı bir gevşeme olursa müdahale anlamında Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girebilir” diyen AK Parti Aydın Milletvekili Posacı, konuyla ilgili olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi. 

“SENEYE PAMUK EKİMİ ZORA GİRER”

Pamukta halihazırdaki gelinen noktada Çin’deki ekonomik savaş nedeniyle fiyatların çok aşağıya düştüğünü söyleyen Posacı, “Zaten borsada olması gereken fiyatla dünya fiyatlarını çakıştırdığımızda 60-70 kuruş aşağıdan gidiyor. Borsada yapılan işlemler direkt tahtaya da yansımıyor. Bu konuda çiftçilerimizden sıkıntılar da bize aktarılıyor. Bununla ilgili olarak Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan ile Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ile de görüştüm. Her iki bakanlık da ortak bir çalışma yürütüyor. Benim şahsi talebim, dışarıdan gelen pamuğa fonun yükseltilmesidir. Bu konuyla ilgili Bakan Pakdemirli ile ilk görüştüğümüzde sabah tamam dedi, öğleden sonraysa iplikçilerin geldiğini ve onların da fonun daha aşağıya düşürülmesini istediğini belirtti. Burada yapılacak iş Tarım ve Orman Bakanlığı marifetiyle yeni bir müdahale alımında bulunmaktır. Bu iş çözülmezse seneye pamuk ekimi çok zor görünüyor. Bana göre şu anda çiftçinin elinde emanette de pamuk var. Bu pamuklar eritilmezse ve borsa fiyatları da bu şekilde tekamül ederse seneye pamuk ekiminde ciddi bir düşüş yaşanacağını öngörüyoruz. Bu üretim deseninde bir dalgalanmaya da sebebiyet verir. Muhakkak suretle pamuk konusunda müdahale alımı yapılması lazım” dedi. 

“MÜDAHALE ALIMI İÇİN DEVREDEYİZ”

Geçtiğimiz günlerde Söke Ziraat Odası’nda bölgeki odalar ve kooperatiflerin de katıldığı toplantıda pamukta yaşanan sıkıntılarla ilgili taleplerin gündeme getirildiğini belirten Posacı, “O toplantıda da müdahale alımıyla ilgili taleplerde bulunuldu. Tarım ve Orman Bakanımız Pakdemirli ile bu konuda ivedilikle çözüm sağlamak için yeniden görüşeceğiz. Bakanlık bu konuda çalışıyor. Son gelinen noktada gelişmeleri takip edeceğiz. Biz müdahale alımında bulunulması için devredeyiz. Bu konuyla ilgili Ticaret Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığı nezdindeki girişimlerimizi meclis kapanmadan önce başlatmıştık. Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesidir bellidir. Gelecek sezon primleriyle ilgili de Maliye Bakanlığından ek finansman desteklemesi gerekeceğini düşümüyorum. Durum vahim olmadan tedbir alınması şart. Her iki bakanlık da finansman yönünden bu işin içinde olmalıdır. Çin ile ABD arasındaki savaş nedeniyle Türk çiftçisi mağdur edilmemelidir. Biz üzerimize düşeni sağlama konusunda elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu. 


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.