Pamukta prim kotasına çiftçilerden tepki

Pamukta prim kotasına çiftçilerden tepki
ABONE OL
Aydınlı çiftçiler pamuk priminin dekar başına 500 kilogram ile sınırlandırılmasına ve primlerinin hala yatmamış olmasına tepki gösterdi.

(KADİR CEYHAN) Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Uygulamanın çiftçilerimiz için bir cezalandırma olduğunu düşüyorum” dedi.

Efeler, Söke, Koçarlı, Germencik ve İncirliova ziraat odalarının katılımı ile Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, pamuk primlerinin geçen yıla göre gecikmesine ve hala yatmamış olmasına tepki gösterdi. Öten yandan devlet tarafında bu yıl uygulamaya geçen ve dekar başına 500 kilogram olarak sınırlandırılan primlerle ilgili konuşan Kendirlioğlu, üreticiye “Neden Fazla Üretiyorsun?” dendiği ve pamuk üretiminin kısıtlandırılmasının yanlış olduğunu dile getirdi.  

“PRİMİNİN NE KADAR OLDUĞUNU BİLMİYORUZ”
“Pamuk primlerinin dekar başına 500 kilogram ile sınırlandırılmasını çiftçilerimiz için bir cezalandırma olduğunu düşüyorum” diyen Kendirlioğlu toplantıda yaptığı konuşmada “300 kilo alan 300 kiloluk prim alsın, 700 kilo alan 700 kiloluk prim alsın. Biz devletteki devamlılığı istiyoruz” diyerek sınırlandırmaya tepki gösterdi. Oda Başkanı Kendirlioğlu ayrıca konuşmasında pamuğun Aydın’ın tansiyonu olduğunu, şu an pamuk üretiminin en büyük nedeninin primler olduğunu dile getirdi. Kendirlioğlu, “Bizim bu sene alacağımız prim 80 kuruş. 2019 ekimlerine başladık ama primin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Önümüzdeki sene sınırlandırma 400 kg mı olacak, inecek mi çıkacak mı bilmiyoruz” İfadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE TÜRKİYE VE DÜNYA AÇ KALIR”
Pamuk üreticisinin zor durumda olduğunu söyleyen Kendirlioğlu, Aydın’da şu anda 16 ilçede bulunan ziraat odalarına kayıtlı üye sayısının 125 bin olduğunu söyleyerek, “Bir aileyi 4 kişilik kabul edersek bu 500 bin kişi eder. Aydın’ın nüfusunu 1 milyon sayarsak nüfusun yarısının çiftçi olduğunu görürüz. 2018’den bu yana gübre, akaryakıt, tohum ve zirai ilaçlarda yüzde yüzlere varan artışlar yaşandı. 2019’daki döviz dalgalanmalarını çiftçi hissetmeye başladı. Geçen sene 50-60 TL arasında olan gübre fiyatın bugün 100 ila 110 TL arasında değişmekte. 3,5 – 4 lira olan akaryakıtın 6 liraya yaklaştığını görüyoruz. Bu, çiftçinin ne kadar mağdur olduğunu ortaya koyuyor. Tarımda şu anda çok büyük sıkıntılar var bunu buradan dile getiriyorum. Kısa zamanda önlemler alınmazsa daha kötü yerlere gelebiliriz. Çiftçi üretmezse Türkiye ve dünya aç kalır” dedi.

PAMUK PRİMLERİ HALA YATMADI
İl Koordinasyon toplantısında pamuk primlerinin geçen yıl Mart ayında yattığını, bu yıl Mayıs gelmesine rağmen hala yatmadığını söyleyen Kendirlioğlu, çiftçinin beklentisinin bayram önü primlerin hesaplara yatırılması olduğunu vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.