(GÜLAY ÖZTEKİN) Kuyucak’ın ılıman havası ve bereketli topraklarında yetişen güzel kokulu narenciye ürünlerinden olan portakal, meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra son yıllarda pasta ve tatlılarda, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmakla birlikte sofralara meyve suyu olarak da gelmesiyle dikkat çekiyor.
Ege Bölgesinde narenciye üretiminde önemli bir yere sahip Aydın’da 35 bin ton portakal üretimi ile en büyük pazar payına sahip Kuyucak’ta, elek altı tabir edilen 2 bin ton suluk portakal, kilosu 30 kuruştan konsantre meyve suyu fabrikaları tarafından satın alınarak sofralara meyve suyu olarak geri dönüyor. Üreticinin düşük kalite nedeniyle elinde kalan ürünü, meyve suyu fabrikaları sayesinde değerlenerek ilçe ve ülke ekonomisine katma değer sağlıyor.
Nektar olarak meyve suyu fabrikalarına gönderilen portakal sayesinde üretici hiç değilse para etmeyen ürünü meyve suyu fabrikasına vererek girdi maliyetlerini de nispeten düşürmüş oluyor.
Portakalı üreticiden alıp nektar firmalarına ulaştıran Cengiz Ataç, Kuyucak’ta yılda yaklaşık 2 bin ton suluk portakal satışı olduğunu bunun da 600 bin TL olarak ilçe ekonomisine girdi sağladığını söyledi. Ataç, “Üretici, pazara çıkaramayıp satamadığı düşük kalitedeki portakalı bu şekilde değerlendirilmesinden oldukça memnun. Kilosu 30 kuruştan alıp 35 kuruştan satıyoruz. Böylece üretici hiç değilse mazot, işçi parası gibi girdi maliyetlerini kısmen çıkarmış oluyor. Önceki yıllarda değerlendirilemiyordu. Ama son yıllarda meyve suyu fabrikalarının almasıyla suluk portakal satışları da arttı” dedi.

para-etmeyen-portakal-meyve-suyu-olarak-degerleniyor-89191-2ce0a609d9284fa22490540169f06463.jpgpara-etmeyen-portakal-meyve-suyu-olarak-degerleniyor-89191-2ce0a609d9284fa22490540169f06463.jpgpara-etmeyen-portakal-meyve-suyu-olarak-degerleniyor-89191-bcbc328224f6696551a686e1b5d2c036.jpgpara-etmeyen-portakal-meyve-suyu-olarak-degerleniyor-89191-bcbc328224f6696551a686e1b5d2c036.jpgpara-etmeyen-portakal-meyve-suyu-olarak-degerleniyor-89191-d19f5f679ed2052ab7ea727894504e48.jpgpara-etmeyen-portakal-meyve-suyu-olarak-degerleniyor-89191-d19f5f679ed2052ab7ea727894504e48.jpg



Kaynak: GÜLAY ÖZTEKİN