Patlıcan Vadisinde tatlı telaş

Patlıcan Vadisinde tatlı telaş

Aydın’ın Nazilli ilçesi Yıldıztepe ve Bozyurt Mahallesinde, her yaz döneminde bölge halkının vazgeçilmezleri arasında yer alan kurutmalık hazırlıkları sürüyor.

A+A-

(ABDURRAHMAN FIRAT ) Mahalledeki kadınlar kurutmalık oyarak hem kışa hazırlık yapıyor hem de aile bütçesine destek sağlıyor. Patlıcan Vadisi olarak adlandırılan Nazilli ilçesinde Türk mutfağının vazgeçilmezi ve kışın afiyetle yenilen biber, patlıcan, bamya ve kabak sebzelerinin kurutmalıklarını hummalı bir şekilde hazırlıyor. İlçedeki kadınların önemli bir geçim kaynağı ve kış sofralarının vazgeçilmezi haline gelen Türkiye’nin 81 iline ve yurt dışına gönderilen kurutmalık biber, patlıcan, bamya, fasulye ve kabak gibi sebzelerin kurutmalık süreci Nisan ayının ortasında başladı. Yıldıztepe ve Bozyurt Mahallesi’nin sakinlerini tatlı telaşı sürüyor. Yaklaşık 5 ay süren kurutmalık sezonunda Yıldıztepe ve Bozyurt Mahallesindeki kadınlar sabahın erken saatlerinde evlerinin önüne traktörle bırakılan sebzeleri, gecenin ilerleyen saatlerine kadar içini oyup iplere diziyor. Tarlalardan toplanan patlıcanlar, vatandaşlar tarafından sokak aralarında temizleniyor ve içleri oyulduktan sonra evlerin teraslarında veya boş arazilerde kızgın güneş altında kurumaya bırakılıyor. İlçede günlük 200 ton biber ve patlıcan kurutmaya bırakılıyor. 

Yıldıztepe Mahallesinde yaklaşık 500 aile yaz aylarında geçimini patlıcan ve biber oyarak sağlıyor. Gün boyu kurutmalık hazırlayan kadınlar, günlük 120 ila 130 TL arası ücret alıyor.  Kadınlar hem kışa hazırlık yapıyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor. 

Nisan ayının ortaları geldiğinde bütün işi bırakıp Eylül ayının sonuna kadar kurutmalık hasırladıklarını ifade eden mahalle sakinlerinden Cemile Yeşilyurt, “Sezonun başında Antalya’dan gelen biberlerle kurutmalık yapmaya başladık. Şu anda biber sezonu bitti. Patlıcan, kabak, fasulye ve bamya kurutmalıkları hazırlıyoruz. Bizim bu mahallede yaz aylarında her evin kapısının önünde kurutmalık mutlaka vardır. Biz 5 ay boyunca kurutmalık oyarak evimize ekmek götürüyoruz” dedi. 

Ailesiyle birlikte 31 yıldır kurutmalık yapan  Ayşe Kaya, “Nazilli’ye geldim geleli bu işi yapıyorum. Kurutmalık yapmak zahmetli sabır isteyen bir iş. Yaz aylarında çocuklarımla birlikte evimizin önünde kışın tüketilmek üzere dolmalık ve yemeklik kurutmalıklar hazırlıyoruz. Bu hazırladığımız kurutmalıklar yurt dışına ve yurt içine gönderiliyor. Ayrıca eşlerimize destek oluyoruz. Kendimiz de kışın bu kurutmalıkları tüketiyoruz. Çok lezzetli oluyor” diye konuştu.  

Sabahın erken saatlerinde kahvaltı yaptıktan sonra patlıcanların başına geçtiklerini aktaran Selma Tanrıkulu ise, “Günde ortalama 120 külte kurutmalık yapabiliyoruz. Her külte için bize 16,5 lira verirler. Ortalama günlüğümüz 130 liraya geliyor. Alnımızın teri kurumadan çalışmamızın karşılığını da alıyoruz. Allah’a şükür” dedi.

patlican-vadisinde-tatli-telas-117049-2a4c40973029693fdb2543130025eec4.jpgpatlican-vadisinde-tatli-telas-117049-49be89a12939a59816aff1dc8314b20a.jpgpatlican-vadisinde-tatli-telas-117049-66cc483ea101413933ff684973a46403.jpgpatlican-vadisinde-tatli-telas-117049-4744ac0dc78913896e11f11e6a1b6250.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.