PCR test uyarısı

PCR test uyarısı
ABONE OL
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü koronavirüs tanısında bilimsel olarak kanıtlanmış en güvenilir tanı yönteminin PCR yöntemi olduğunu belirterek vatandaşların dışarıda bu işlemi yapanlara karşı dikkatli olması yönünde uyarıda bulunuldu. 

TUĞBA AYDIN - PCR testi yönteminde kişiden, kan, boğaz ve burun sürüntüsü alınıyor. Alınan bu sürüntü örnekleri mikrobiyoloji laboratuvarlarında bulunan PCR cihazlarında mikrobiyoloji uzmanlarının gözetiminde incelenerek sonuç elde ediliyor. Numune alım işleminin eğitimsiz personel tarafından yapılması halinde veya alınan örneklerin mikrobiyoloji uzmanının gözetimi dışında incelenmesi yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuçlara yol açtığına dikkat çekiliyor. 

“6 YA DA 8 SAAT SÜRÜYOR”
Aydın’da tüm hastanelerden alınan numune örnekleri hasta ve çalışan güvenliği kriterleri karşılanarak müdürlük tarafından yetkilendirilmiş olan laboratuvarlara özel taşıma kaplarında transfer edilerek mikrobiyoloji uzmanları tarafından inceleniyor. Bu işlemin sonuç verme süresinin ise ortalama 6 ya da 8 saat sürdüğü belirtildi.  
 
“ANINDA SONUÇ VEREN TESTLER PCR TESTİ DEĞİLDİR”
İl Sağlık Müdürlüğünce akredite edilmiş olan yetkili laboratuvarlar dışında diğer kuruluşlarda yapılmakta olan antijen testi, antikor testi veya hızlı antijen testi gibi basit test kitleri ile yapılan ve anında sonuç veren testlerin, PCR testi olmadığını açıklayan yetkililer, bu testlerin güvenilirliklerinin laboratuvar ortamında PCR cihazı ile yapılan testlerin güvenirliğine kıyasla çok daha düşük olduğuna dikkat çekti. 
 
“TANI TEDAVİ VE FİLYASYON SÜREÇLERİ UZUYOR”

Aydın İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada yetkili labaratuarlarda yapılan testlerin sonuçlarının anında Sağlık Bakanlığının bilgi sistemine aktarıldığını ve aktarılan sonuçların ardından hemen ilaç ve filyasyon çalışmalarına başlandığını belirtti.  Ancak basit test kitleri ile akredite olmayan kuruluşlarda yapılan test sonuçlarının bakanlığın sistemine giriş yapılmadığı için tanı ve tedaviyi geciktirdiğine dikkat çekildi.  Vatandaşların PCR testi için hastanelere tekrar sürüntü örneği vermek zorunda kalıp dolayısıyla tanı, tedavi ve filyasyon süreçlerinin uzadığı vurgulandı. Daha sağlıklı ve kesin sonuçlar için yetkilendirilmiş sağlık kurumlarında test yapılması gerektiğinin altı çizilirken vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiği yönünde uyarılarda bulunuldu. 


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.