UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA

UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE BESLENME   

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE BESLENME   

Genç kadınların yaklaşık %10'u polikistik over sendromu adı verilen hormonal bir bozukluktan muzdariptir. Polikistik over sendromu (PCOS) tipik olarak düzensiz dönemler veya hiç adet görmeme olarak tanımlanır. Polikistik over sendromlu kadınların tipik olarak yumurtalıklarında androjen adı verilen hormonların aşırı üretiminden kaynaklanan birden fazla kist bulunur. Bu sendroma sahip kadınların çoğu fazla kilolu veya obezdir. Ayrıca diğer yaygın semptomları seyrek adet dönemleri, adet görmeme ve/veya düzensiz kanama, yumurtlama eksikliği nedeniyle kısırlık, yüz, göğüs, sırt, başparmak veya ayak parmaklarında artan kıl büyümesi, akne, yağlı cilt ve kepek, özellikle bel bölgesinde kilo alımı, saçlarda incelme ve pelvik ağrısıdır. 
Polikistik over sendromu semptomları yönetilemezse kalp hastalığı, endometriyal kanser, diyabet (şeker hastalığı), kolesterol, depresyon ve anksiyete meydana gelebilir.
Polikistik Over Sendromuna Sahip Kişiler Nasıl Beslenmelidir?
PCOS'lu kadınların insülin seviyeleri normale göre daha yüksektir. İnsülin pankreasınızda üretilen bir hormondur. Vücudunuzdaki hücrelerin şekeri (glikoz) enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Yeterince insülin üretmezseniz, kan şekeri seviyeleriniz yükselebilir. Bu, insülin direnciniz varsa da olabilir, yani ürettiğiniz insülini etkili bir şekilde kullanamazsınız. İnsüline dirençli iseniz, vücudunuz kan şekeri seviyenizi normal tutmak için yüksek seviyelerde insülin pompalamaya çalışabilir. Çok yüksek insülin seviyeleri, yumurtalıklarınızın testosteron gibi daha fazla androjen üretmesine neden olabilir.
Vücut kütle indeksinin normal aralığın üzerinde olması da insülin direncine neden olabilir. İnsülin direnci kilo vermeyi zorlaştırabilir, bu nedenle PCOS'lu kadınlar bu sorunu sıklıkla yaşarlar.
Polikistik over sendromunda diyet listemiz yüksek lifli sebzeler, balık, zerdeçal ve domates gibi iltihap önleyici gıdalar ve baharatlardan zengin olmalıdır. Yüksek lifli gıdalar, sindirimi yavaşlatarak ve şekerin kan üzerindeki etkisini azaltarak insülin direnciyle mücadeleye yardımcı olur. 
Brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası, marul, roka, yeşil ve kırmızı biber, fasulye, mercimek, badem, çilek, kabak lif açısından zengindir.
Domates, lahana, ıspanak, badem, ceviz, zeytinyağı, yaban mersini ve çilek gibi meyveler, somon ve sardalye gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar inflamasyonu azaltmak için harika seçeneklerdir.
Peki, hangi besinlerden kaçınmalısınız?
Beyaz ekmek, hamur işleri ve şekerli tatlılar gibi rafine karbonhidrat açısından yüksek gıdalar, şekerli atıştırmalıklar ve içecekler, işlenmiş ve kırmızı etlerden olabildiğince uzak durmakta fayda var. Rafine karbonhidratlar insülin direncini şiddetlendirir. Bu besinlerden kaçınılmalı veya önemli ölçüde sınırlandırılmalıdır. 
Polikistik over sendromu, birçok hastalık gibi, aktif yaşam tarzı seçimlerine olumlu yanıt verir. Fiziksel aktivite bu anlamda oldukça önemlidir.  Haftada en az 150 dakika egzersiz yapmak ideal bir seçim olacaktır.
Polikistik over sendromu strese neden olabilir. Zihninizi sakinleştirmeye özen gösterin ve olabildiğince stres seviyenizi azaltın. 
Sevgi ve sağlıkla kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA Arşivi
SON YAZILAR