Prof. Dr. Kenan T. Erim mezarı başında anıldı

Prof. Dr. Kenan T. Erim mezarı başında anıldı
ABONE OL
Ömrünün yarısını Karacasu’daki Afrodisias Antik Kentine adayan Türk Arkeolog Prof. Dr. Kenan Erim, vefatının 29. yılında mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

GÜLAY ÖZTEKİN-  Karacasu’ya bağlı Geyre Mahallesindeki dünyaca ünlü Afrodisias Antik Kentindeki devam eden kazılarla adı özdeşleşen Prof. Dr. Kenan Erim’i hayatını adadığı Antik kentteki mezarı başında anıldı. İlk olarak Deveci Hanında, Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, Belediye Başkanı Zeki İnal, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, Karacasu Vakfı Kurucu eski Başkanı Prof. Dr. Ali Küpelioğlu, Müze Müdürü Baran Aydın, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Onur Özdemir, İlçe Emniyet Amiri Davut Özkan ve kurum müdürleri katıldığı konferans düzenlendi. Festival için ilçeye gelen Berlin Büyükşelçisi Avni Karslıoğlu’nun da katıldığı konferansa, konuşmacı olarak katılan Arkeolog Orhan Atvur, Afrodisias kazılarında Kenan Erimli yıllar, ardından Geyre Vakfı tarafından Kenan Erim ve Afrodisias konulu sunum gerçekleştirdi. Kaymakam Ahmet Soley ve Belediye Başkanı Zeki İnal, konuşmacılara plaket takdim ederek konferans için teşekkür etti. 

Programın ardından Kaymakam Soley ve beraberindekiler, 3 Kasım 1990’da ölmeden 3 hafta önce restorasyonunu bitirip gün ışığına çıkardığı şehrin ana kapısı olan 4 ayaklı Tetrapylon’un güneyinde bulunan mezarı başında anma töreni yapıldı. Ömrünün yarısını bu kentin ortaya çıkarılmasına adayıp 61 yaşında hayata veda eden ve kendi deyimiyle “Sevgilinin koynunda” yatan Prof. Dr. Kenan Erim’in mezarına çiçek bırakan katılımcılar dualarla bir kez daha andı. 

PROF. DR. KENAN TEVFİK ERİM KİMDİR?
Kenan Tevfik Erim, (d. 13 Şubat 1929 – ö. 3 Kasım 1990), ismi Afrodisias (Aydın’ın Karacasu ilçesi Geyre beldesi) kazıları ile özdeşleşmiş Türk arkeologudur.
Bir diplomatın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. İsviçre’de başladığı eğitiminden sonra, babasının Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’nde göreve başlaması nedeniyle 1948’den itibaren New York Üniversitesi’nde devam etmiştir. 1953’te bu üniversiteden Klasik Arkeoloji bilim dalında mezun olduktan sonra, Princeton Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yapmıştır. Princeton’dan bir ekip tarafından Sicilya’da Morgantina sitinde yürütülen kazılarda ünlü arkeolog Profesör Karl Erik Sjoquist’in asistanlığını yapmıştır.

AFRODİSİAS’LA HAYATINDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI 
Prof. Dr. Kenan T. Erim Aphrodisias’a ilk gelişini şöyle anlatır: “1959 yılının Temmuzunda Nazilli’den yola çıktığımda bu denli önemli bir seyahat olduğunu tahmin bile edemezdim. Karacasu’dan sonra çok kötü toprak bir yolla Geyre’ye ulaşmadan önce Aphrodithe Tapınağının sütunlarını gördüm. Köy tamamen Aphrodisias’ı kaplamıştı. Ancak muhteşemliğini gizleyememişti. Akşam olmadan Jeepim beni tekrar Nazilli’ye ulaştırdı. İlçenin tek otelindeki odamda günlüğüme şunları yazdığımı hatırlıyorum. Hayatımda yeni bir dönem başlıyor.”

prof-dr-kenan-t-erim-antik-kentteki-mezari-basinda-anildi-132400-ac0e3e504a2e2e3f1901371a273bf004.jpgprof-dr-kenan-t-erim-antik-kentteki-mezari-basinda-anildi-132400-b674780ef22ef82a8919a2a5010fbdd3.jpgprof-dr-kenan-t-erim-antik-kentteki-mezari-basinda-anildi-132400-bb42a684c919be2edcb43d58a53f8194.jpgprof-dr-kenan-t-erim-antik-kentteki-mezari-basinda-anildi-132400-eb1a565e3d5e3787fbd1161352487a45.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.