Ramazan ayında uzun açlık ve susuzluğun verdiği etkiyle kabızlık danışanlarımda sık karşılaştığım bir durum. Kabızlık nedir, nasıl fark edilir ve nasıl tedavi edilir bu hafta bu konuya değineceğiz.
KABIZLIK (KONSTIPASYON) NEDİR?
Sert ve kuru bağırsak hareketlerine sahip olmak ve haftada üç defadan daha az dışkılamak olarak tanımlanır. Bağırsakların görevlerinden biri sindirim sisteminizden geçerken artık yiyeceklerden suyu emmektir. Bu aşamadan sonra dışkı (atık) oluşur. Bağırsak kasları sonunda atıkları elimine edilmek üzere rektumdan dışarı iter. Dışkı kolonda çok uzun süre kalırsa, geçmesi zorlaşabilir.
NEDEN KABIZ OLURUZ?
Düşük lifli diyet, et, süt veya peynir bakımından zengin diyetler, dehidrasyon (susuzluk), egzersiz eksikliği, dışkılama dürtüsünü geciktirmek, seyahat veya rutindeki diğer değişiklikler, yüksek kalsiyum alımı ve ağrı kesici ilaçlar gibi bazı ilaçların kullanımı, gebelik yaygın olarak kabızlığa neden olan faktörlerdir.
KABIZLIĞI NASIL TEDAVİ EDEBİLİRİZ?
Vücudunuzun ihtiyacı olan suyu gün içinde ya da iftar ve sahur arasında alın.
Susuz kalmaya neden olan alkol ve kafeinli içecek tüketimini sınırlayın.
Günlük beslenmenize bağırsak hareketlerini artırmak için lif açısından zengin gıdalar (çiğ sebze ve meyve, tam tahıllar, fasulye, kuru erik veya kepek tahıl gibi) ekleyin.
Et, süt, peynir ve işlenmiş yiyecekler gibi düşük lifli yiyecekleri azaltın.
Haftada en az beş kez, günde 30 dakika hedefle, her hafta yaklaşık 150 dakika orta düzeyde egzersiz yapmayı hedefleyin. Dışarı çıkamasanız da evde egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
Tuvalete gitme dürtüsü hissederseniz, gecikmeyin. Ne kadar uzun süre beklerseniz, dışkınız o kadar sert olabilir.
Gerekirse diyetinize lif takviyeleri ekleyin. Bol sıvı içmeyi unutmayın çünkü sıvılar lifin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
Diyetinize bağırsak dostu probiyotik besin (kefir gibi) ekleyin.
Aç karnına kuru meyve tüketmek de bağırsaklarınızın daha hızlı toparlanmasına yardımcı olacaktır.

Uzun süren bir kabızlık sorununuz varsa diyetisyen ve doktorunuza danışmayı unutmayın.