Ramazan'ın 'Davulcu Teyze'si

Ramazan'ın 'Davulcu Teyze'si
ABONE OL
Aydın'ın İncirliova ilçesinde evli ve 3 çocuk annesi 65 yaşındaki Portakal Özen, 8 yıldan beri Ramazan davulu çalarak mahalle halkını sahura uyandırıyor.

(BURHAN CEYHAN) Adeta mahallenin ‘Davulcu Teyzesi’ olan Portakal Özen ilerlemiş yaşına rağmen davul çaldığını belirterek, “Gecenin bu saatinde bu yaşta davul çalmak zor ama mecburum” dedi.
 Kurtuluş Mahallesinde yaşayan Portakal Özen 8 yıl önce oğlunun bir suçtan kısa bir süre cezaevine girmesiyle Ramazan ayında aile ekonomisine katkı edinebilmek için davul çalmaya başladı. Özen, 8 yıldan beri her Ramazan’da sokak sokak maniler söyleyerek erkeklere taş çıkarırcasına davul çalıyor. Adeta mahalle sakinlerinin ‘Davulcu Teyzesi’ olan Portakal Özen, yaşlanınca davul çalmayı bırakmayı düşündüğü an geçen yıl İncirliova Belediyesi’nde taşeron olarak çalışan oğlu sabıkalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarılınca davul çalma işine ilerlemiş yaşına rağmen bu yıl da devam ettiğini söyledi.
“DAVUL ÇALMAK ZOR AMA MECBURUM”   
Karanlık sokaklarda yaklaşık 2,5 saat davula tokmağı vurarak mani söyleyen Portakal Özen, “Saat gecenin 02.00’sinde davul çalmamın tabiî ki nedenleri var. 8 yıl önce davul çalmaya başladım. Yaşım gereği artık bırakmayı düşünüyordum ama Cumhurbaşkanımızın çıkardığı bir yasadan ötürü sabıkası olduğu için resmi yerlerde çalışamayacağından dolayı oğlum belediyeden geçen yıl işten çıkarıldı. Oğlumun da çocukları var. İşsiz olduğu için ekonomik sıkıntı yaşıyor. Ben 65 yaş maaşı olarak aylık 600 TL alıyorum. Bu para bana bile yetmiyor. 3 çocuğum var. Birisi işsiz, ikisi ise engelli. Engelli olanlar devletten destek alıyor ama bana bir faydaları yok. Maddi anlamda sıkıntı yaşadığım içinde geceleri bu yaşta davul çalmak zor ama mecburum. Zamanında cahillikten sigortalı bir işte çalışmamışız. Şimdi de bunun cezasını çekiyoruz. Ben ister miyim bu yaşta kapı kapı dolaşayım? Eğer oğluma iş bulabilirsek ben de bu yaşta davul çalmak zorunda kalmayacağım” dedi.
“ÇOK MEMNUNUZ”
Mahalle sakinlerinden Gülay Huluz ise, “Biz mahalleli olarak davulcumuzdan çok memnunuz. Kendi ekmeğini çıkartıyor. Portakal Teyze’ye her yıl davul çaldığı için alıştık artık. Her kadının örnek alacağı bir davranış bu. Çocuklarına helal yoldan ekmek kazandıran bir kadın. Çalışmayan erkeklere bile bir örnek teşkil ediyor” diye konuştu.

8-yildir-davulcu-teyzeyle-sahura-uyaniyorlar-107973-25e2b82c10f8fb3bfdd3f59a550a6821.jpg8-yildir-davulcu-teyzeyle-sahura-uyaniyorlar-107973-d687a87efdafbc5c96ee5d46259c6483.jpg8-yildir-davulcu-teyzeyle-sahura-uyaniyorlar-107973-dc43430a611f83b4bcfe07b9dacafcb5.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.