Razaki üzümünün dağlardan sofralara "tatlı" yolculuğu

Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Bağcılar Mahallesi’nde üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçiler, dağ eteklerinde yetişen ve soğuklar başlamadan toplanması gereken "razaki üzümü"nün pekmezini yapmak için gece gündüz çalışıyor.

Gerekli bakımının dışında zahmetsiz ve verimi yüksek olan üzümün toplanmasından kazanlarda kaynatılıp pekmez oluncaya kadar bütün aşamalarda geleneksel yöntemi kullanan çiftçiler, hem tadı hem de kalitesinin yüksek olması dolayısıyla pazar ya da satış sorunlarının bulunmadığını belirtiyor. Koçarlı ilçesine 15 kilometre mesafedeki 800 haneli Bağcılar köyünde yediden yetmişe herkes, başlıca geçim kaynakları olan üzümün hasadı için sabahın erken saatinde bağların yolunu tutuyor. Üreticiler, fazla zahmet gerektirmeyen ve düz ovadaki gibi sulamaya ihtiyaç duyulmadan dağ eteklerinde yetişen razaki üzümü hasadının ise itina ile yapılması gerektiğini belirtiyor.
GELENEKSEL YÖNTEMLE PEKMEZ YAPIMI
Tam olgunlaştığı sırada hasat edilmeye başlanan üzüm, pekmez yapılmak üzere kasalara doldurularak taşınıyor. İnce işçilik gerektirdiği için hasadından toplanmasına, kasalara yerleştirilmesinden pekmezin yapımına kadar hemen hemen tüm aşamalarda en fazla işi ise kadınlar yapıyor. Pekmez yapılmak üzere getirilen üzüm, geleneksel yöntemlerle suyunun çıkartılması için iki üç tabak killi toprakla birlikte çuvala yerleştiriliyor. Daha sonra da ezmek suretiyle suyu çıkartılarak pekmez kazanına konuluyor ve yaklaşık iki saat odun ateşinde kaynatılıyor.
KAZANLARDA KAYNATILIYOR
Kazanın başında bekleyen kadınlar, suyun üzerine çıkan köpükleri süzgeçlerle alıyor. Belli bir kıvama geldikten sonra, ateşten alınan pekmez yaklaşık 2 saat dinlenmeye bırakılıyor. Ardından kazana boşaltılan pekmez bu sefer üç saat boyunca kaynatılıyor. Kıvamını bulan pekmez, 4 gün bekletildikten sonra kavanoz ve şişelere doldurularak sipariş sahiplerine gönderilmek üzere hazır hale getiriliyor.
TADAN BIRAKAMIYOR

Mahalle muhtarı Ramazan Küçükoğlu, geçim kaynaklarının pekmez olduğunu belirterek, "Burası razaki üzümüyle meşhur. Yaklaşık 200 ton pekmez üretiliyor. Burada üretilen pekmezler Türkiye'nin neredeyse her tarafına gönderiliyor." dedi. Bağda üzüm toplayan Perihan Bıçakçı da mesaiye erken başladıklarını ifade ederek, "Üzümü pekmeze dönüştürüyoruz. Bizim yapacak başka bir şeyimiz yok. Ne yapalım mecbur… Zor oluyor toplamak. Kalitesi çok güzel ve tatlı. Ben bunu pazarda da satıyorum. Bir kere tadan bir daha istiyor. Hepsi organik ve emek dolu." ifadelerini kullandı. 
100 KG’DAN 25 KG PEKMEZ ÇIKIYOR
Ateş başında pekmez yapan Naciye Ekti de "Üzümleri topladıktan sonra ateşin başına geçiyoruz. Zahmetli oluyor. Sabah erkenden çıkıp akşam dönüyoruz. 100 kilogram üzüm suyundan 25 kilogram pekmez çıkıyor. Ateşin ve güneşin sıcağında çalışmak çok zor oluyor." diye konuştu.

İzlenme: 841
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar