(ÖZEL HABER-MURAT TAN) Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, ‘Ekonomide Yapısal Dönüşüm Programı' kapsamında ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’nin Mayıs'ta devreye gireceğini duyururken, reform paketiyle ilgili değerlendirmede bulunan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Program kapsamında açıklanan vaatler ve planlar makro düzeyde tutulmuş. Aile çiftçiliği yapan küçük çiftçilerin sorunlarına dönük olarak da düzenlemeler yapılması gerekiyor. Sayın Bakanımızın tarımla ilgili açıkladıkları çiftçiye merhem olabilecek düzeyde değildir” dedi.

“SÖYLEMLERLE UYGULAMALAR HEP FARKLI OLUYOR”

Tarımda Milli Birlik Projesi kapsamında Mayıs’ta devreye girecek bir takım uygulamalar için gün sayılırken, Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu ile ‘Ekonomide Yapısal Dönüşüm Programı' kapsamında açıklanan tarımla ilgili planların küçük çiftçilere dönük olmadığını savundu. “Yetkililerin masa başında açıkladığı reform paketleri elbette içerik olarak güzel ve beklentiyi karşılayan nitelikte ancak önemli olan uygulamadır” diyen Kendirlioğlu, “Sözler ve vaatler veriliyor. Bu sözler ve vaatler esasında da sadece bugünkü hükümeti ya da devlet yetkililerini kapsamıyor. Ben yıllardır odada etkin görev üstlendiğimden bu yana bu tür vaatler hep dillendirilir. Örneğin Aydın ile ilgili Büyük Menderes Nehri’nin kirliliğinden bahsedilir ancak 40-50 senedir kirliliğin artışına engel olmak için müspet adımlar atılamaz. Yine jeotermalin çevresel zararlarından bahsedilir, önlem alınacağı açıklanır ama sıkıntılar devam eder. Sonuç olarak masa başından söylenenlerle uygulamalar arasında çok büyük farklar var” dedi.

“ÇİFTÇİYE MERHEM OLABİLECEK DÜZEYDE DEĞİL”

Halihazırda çiftçinin sorunlarının makro düzeyde olmadığının altını çizen Kendirlioğlu, “Çiftçinin sorunu mazot, gübre, tohum ve ilaç ne kadar pahalı, bunu ödemeye gücü var mı şeklindedir. Çiftçi aldığı kredinin faizini ödeyebilme gücü var mı diye dertleniyor. Çiftçinin halihazırdaki problemleri bellidir. Sayın Bakanımız Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘Tarım Milli Birlik Projesi’ makro düzeyde kalıyor. Ülkemizde çiftçilik genelde aile çiftçiliği olarak yapılıyor. Tarımla iştigal eden büyük firmalar zaten türlü sorunlarını bir şekilde aşıyorlar. Aile çiftçiliği yapanların problemlerinin çözümü konusunda da düzenlemeler gerekiyor. Uygulamaya geçilmeden önce çiftçi kesimindeki insanları doğrudan muhatap alarak somut çözümler ortaya koymamız gerekiyor. Tabi ki bizde gerek Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne, bölge milletvekillerimize sorunlarımızı ve taleplerimizi de dosyalar halinde sunuyoruz. Sayın Bakanımızın tarımla ilgili açıkladıkları çiftçiye merhem olabilecek düzeyde değildir. Daha çok makro düzeyde tutulmuş” diye konuştu.

“KÜÇÜK ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİDİR”

‘Ekonomide Yapısal Dönüşüm Programı' kapsamında açıklanan vaatlerin halihazırda ancak devletin gücüyle yapılabileceğini vurgulayan Kendirlioğlu, “Örneğin programda açıklandığı gibi kooperatifler ancak devlet eliyle güçlendirilebilir. Yoksa bizim mevcut şartlar altında kooperatifçiliği güçlendirmemiz de mümkün değil. Bunlar makro düzeyde tedbirlerdir. Bizim için önemli olan aile çifçiliğiyle ilgili yani küçük çiftçilerin sorunlarını çözebilmektir” dedi.

Kaynak: MURAT TAN