Rektör Aldemir 'İstemezük'çülere çıkıştı; “Amacımız Aydın’a marka kazandırmaktır”

Rektör Aldemir 'İstemezük'çülere çıkıştı; “Amacımız Aydın’a marka kazandırmaktır”
ABONE OL
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Gıda Mühendisliği Bölümü’nün Ziraat Fakültesi’ne taşınması kararıyla ilgili sürece açıklık getirdi. Halihazırda Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) gerekçelendirmeleri ele aldığını belir

(MURAT TAN)-ÖZEL HABER-   ADÜ Mühendislik Fakültesi Fakülte Kurulu, 1 Şubat’ta gerçekleştirdiği toplantıda, ADÜ önceki dönem Rektörü Mustafa Birincioğlu döneminde merkez kampüse taşınan Gıda Mühendisliği Bölümü’nün Ziraat Fakültesi bünyesine aktarılmasını kararlaştırdı. Gıda Mühendisliği Bölümü’nün Koçarlı Kampüsü'ndeki Ziraat Fakültesi'ne taşınması türlü tepkilere neden olurken, YÖK konuya ilişkin ADÜ senatosu kararını değerlendirmeye aldı. Konuyla ilgili olarak Aydın Hedef Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamasında, söz konusu kararın YÖK tarafından iptal edilmediğinin altını çizen Aldemir, “YÖK’teki şu an durum iptal değildir. YÖK’te bunun gerekçelendirilmeleri ele alındı. Biz yeniden gerekçelendiriyoruz. Eğer bizim gerekçelerimizden dolayı YÖK vermeyecekse yine vermesin. Biz canla başla Aydın’ımıza bir marka kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“YAZIK GÜNAH DEĞİL Mİ?”  

Halihazırda Koçarlı’daki Ziraat Fakültesi bünyesinde büyük yatırımlar bulunduğu bilgisini aktararak, mevcut süt işleme tesisini de örnek gösteren Rektör Aldemir, “Biz açıkçası Torku’nun bir benzerini ADÜ Gıda olarak Aydın’da da yapalım istedik. Ziraat Fakültesi’ne gidiyoruz. Bunu yapabilmemiz için Gıda’nın da orada olması gerekecek ama ne yazık ki orada değil! Açıkçası şu da var; Gıda Mühendisliği olarak yukarıya taşındığı andan itibaren Aydın’a ne üretmiş? Kaşar peyniri, tereyağı, yoğurt mu üretmiş? Herhangi bir üretim yok. Arkadaşlara bunu üretin dediğimizde tesis yok diyorlar ancak tesis var. Bu tesisler de Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunuyor. Trilyonluk yatırımlar orada öylece duruyor. Yazık günah değil mi? Bizim amacımız şuydu; ADÜ Gıda olarak adını koyduğumuz marka adı altında Aydın merkezde 4-5 satış noktası açarak bu ürünleri kar amacı da gütmeden vatandaşımıza yoğurt, peynir ve tereyağı gibi aklınıza gelebilecek her ürünü kaliteli ve ucuza ulaştırmak” dedi. 

“KONUYU PROVOKE ETTİLER!” 

ADÜ Gıda markası hayata geçtiğinde kar amacı gütmedikleri için vatandaşın ucuza tereyağı, peynir gibi bir çok ürünü yüksek kaliteli olarak temin edeceğine vurgu yapan Rektör Aldemir, taşınma kararının isim vermeden ADÜ önceki dönem Rektörü Cavit Bircan tarafından provoke edildiğine de vurgu yaptığı açıklamasında, “ADÜ Gıda’nın hayata geçmesiyle benzer firmalar da bizi baz alarak kalitelerini yükseltecekler ve fiyatlarını düşürecekler. Ancak bunu bir türlü gerçekleştiremiyoruz. Ziraat Fakültesi’nde bunu yapacak birim Gıda Mühendisliği’dir. Burada rasyonel davranalım dediğimizde, odalarını bile değiştiremiyoruz. Orası üç katlı bir yer. Üç katın üçünde de Gıda Mühendisliği dağılmış. Bir katında kalın, sizin yeriniz belli şurası dediğimizde de ne yazık ki sonuç alamıyoruz. YÖK’e gerekçe yazarak gönderdik. Malum şahıs, konuyu provoke etti. Öğrenci ve velileri, öğretim üyelerini provoke etti. Samimi olarak söylüyorum; Gıda Mühendisliği merkez kampüste kalsa bana ne, Ziraat Fakültesi’ne gitse bana ne ama ben ürün üretemiyorum” diye konuştu.  

“BİZ ‘İSTEMEZÜK’ DENİYOR!” 

İleride süt ve süt ürünleri değil aynı zamanda et ve et ürünleriyle ilgili de tesis kurmayı planladıklarını belirten Rektör Aldemir, “Vizyonumuz ve projemiz ortada ancak ne yazık ki bir arpa boyu yol alamıyoruz. Gelin şu projeye imza atalım, şunu oluşturacağız dediğimizde de ‘Biz İstemezük’ deniyor. Benim derdim, Aydın’a üniversite olarak katma değeri yüksek bir değer kazandırabilmektir. Aydın’a bir şey üretelim. Elbette projelerimizle biz varız. Öğretim üyelerimiz bana yayın yaptıklarını söylüyorlar. Soruyorum bu yayının karşılığında vatandaş ne hissediyor? Gıda Mühendisliği’nde ne yazık ki ‘İstemezük’ mantığıyla uğraşıyoruz. Orada 6 öğretim üyesinin dördü ziraat mühendisi, biri biyokimyacı sadece birisi Gıda Mühendisidir. Yukarıdaki kampüste Gıda Mühendisliği’nde hoca desteğine ihtiyaç oldu. Bir tane ona benzer bölüm yok ama Ziraat Fakültesi’nde olsa orada 178 tane öğretim üyesi var. Veterinerlik Fakültesi’nde Besin Hijyeni ve Gıda Ana Bilim Dalı var beraber çalışırlar. Siz kendinize izole bir yer akşama kadar yatacağım diyeceğiniz bir yer isterseniz buyrun geçin yapın ama yazıktır günahtır biz o kadar zengin bir ülke değiliz” dedi. 

“KİMSEYLE ALIP VEREMEDİĞİMİZ YOK”  

Halihazırda taşınma kararına ilişkin durumu da paylaşan Rektör Aldemir, “YÖK’teki şu an durum iptal değildir. YÖK’te bunun gerekçelendirilmeleri ele alındı. Biz yeniden gerekçelendiriyoruz. YÖK’e sunacağız. Eğer bu gerekçelerden dolayı YÖK vermeyecekse yine vermesin. Biz canla başla Aydın’ımıza bir marka kazandırmak istiyoruz. Bizim bu taşınmadaki amacımız bağdaşık yapı içinde olunmasıdır. Bir sanayiye gidiyorsun, dükkanların yan yana dizilimine baktığınızda yani örneğin elektrikçiler, motorcuların yan yana olmasının bile bir anlamı var değil mi? Hiç kimse kafasından ben şuraya şu fakülteyi istiyorum diyemez. O master planında olmalıdır. Ona göre gerekçelerle neden olması gerektiğinin kararı verilmelidir. Gıda Bölümü yukarıya taşınacağı zaman hangi gerekçelerle bu karar alındı? Ziraat Fakültesi’nde akademik kurul yapıldığında, o dönem oy çokluğuyla yukarıya çıkarılması izni de çıkmadı. İki genel kurulda da durum değişmedi. Birisi çıksa “Hocam Gıda Mühendisliği’nin Ziraat Fakültesi’ne taşınması, Aydın’a, bilime zarar verir” derse ben de kabul edip yerinde kalsın diyeceğim” Bizim niyetimiz bu. Kimseyle alıp veremediğimiz yok. Bizim alıp veremediğimiz işsizlikle ve Aydın’a bir marka değer kazandırmakla ilgilidir” ifadelerini kullandı. 

rektor-aldemir-istemezukculere-cikisti-amacimiz-aydina-marka-kazandirmaktir-289360-46b301453316dac00650c84e0b23c769.jpgrektor-aldemir-istemezukculere-cikisti-amacimiz-aydina-marka-kazandirmaktir-289360-f5fb769c00e5f09d6339b08c62ee02a8-001.jpgrektor-aldemir-istemezukculere-cikisti-amacimiz-aydina-marka-kazandirmaktir-289360-e0245609c78241388b93ec263e320e8c-001.jpgrektor-aldemir-istemezukculere-cikisti-amacimiz-aydina-marka-kazandirmaktir-289360-bf47d97eedfe7aa296d645f25b075231-001.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.