İnternet Üzerinden Satılan Zeytinyağlarına Dikkat

İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yaptığı denetimlerde, internet üzerinden satılan zeytinyağlarının tümünün sahte olduğu ortaya çıktı. İstanbul Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, kent genelinde yapılan denetimlerde bu durumu tespit ettiklerini ve ilgili işletmelere ciddi idari para cezaları uygulandığını açıkladı. Bu durum, gıda güvenliği ve tüketici sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil ediyor.

Denetimler ve Tespit Edilen Sahtecilikler

İstanbul'da, 39 ilçede gerçekleştirilen denetimlerde, toptan ve perakende satış yapan iş yerlerinden alınan zeytin ve zeytinyağı numuneleri, İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz edildi. Karaca'nın verdiği bilgilere göre, bu yıl İstanbul'daki 131 bin gıda işletmesinde yapılan 206 bin denetimde, özellikle zeytinyağı, bal, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinde taklit ve tağşiş sorunlarına odaklanıldı. Karaca, aldıkları 8 zeytinyağı numunesinin tamamında olumsuzluk tespit ettiklerini belirtti.

Tüketicilere Yönelik Öneriler ve Alınan Önlemler

Karaca, tüketicilere, piyasa fiyatlarının altında satılan ve güvenilir olmayan gıdalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Tüketicilerin, ürünlerin bakanlıktan izinli olup olmadığını kontrol etmeleri, son tüketim veya kullanım tarihlerini incelemeleri önerildi. İstanbul'da yapılan denetimler sonucu uygunsuzluk tespit edilen işletmelere toplamda 141 milyon lira idari para cezası uygulandı. Karaca, bu tür durumlarda, üçüncü tespitte işletmeler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ve ticaretten men edildiğini söyledi. Tüketicilerin, gıda alışverişlerinde bilinçli ve dikkatli olmaları, sahtecilik ve taklit ürünler konusunda farkındalık göstermeleri gerektiğinin altı çizildi. (Haber Merkezi)

Kaynak: Haber Merkezi