"Sanayi esnafının eski tadı kalmadı"

"Sanayi esnafının eski tadı kalmadı"
ABONE OL
Efeler  2. Sanayi sitesinde 34 yıldır marangozluk yapan Mehmet Arat, sanayi esnafının eski tadının kalmadığını belirterek içinde bulundukları zor süreci anlattı.

Artan girdi maliyetleri her geçen gün yaşam koşullarını zorlarken, Aydın 2. Sanayi sitesinde durgunluk iş yerlerinde hissedilmeye başladı. Sanayi sitesi esnaflarından 46 yaşındaki Mehmet Arat, sanayi esnafının eski neşesinin kalmadığını ifade etti. Dünya genelinde bir sıkıntı olduğuna vurgu yapan Arat; “Ben 34 yıldır burada esnafım. Çektiğimiz sıkıntı en büyük sıkıntı. Maliyetlere artış günübirlik oluyor. Günübirlik fiyatlarımız değişiyor. Geçen sene 220 liraya aldığımız mdf bu zamanda bin lira. Bir tek mdf ile bitmiyor. Aksesuarlar, vidası, bandı, kulp, ayak derken katlanıyor. Geçen sene 10 bin liraya yaptığımız mutfak bugünün şartlarıyla 40 bin lira. Mutfak dolabı bu bahsettiğimiz. Tezgahsız hali fiyat bu. İnşaat olmayınca bizim işler de olmuyor. İnşaat olacak ki bizim işler de olsun” dedi.


“ESKİ MÜŞTERİ DE YOK”
İşlerde yaşanan durağanlığın bir yıldır katlanarak arttığını kaydeden Arat; “Pandemi artık tuzu biberi oldu. Böyle giderse iş yerimi kapatıp asgari ücretle bir yerde çalışacağım. Ahşap ustasıyım Aydın’daki sayılı ustalardan biriyim ama maalesef iş yerimi kapatmayı düşünüyorum. Geçenlerde devretmek üzereydim hatta. ABC bitti şu an Z’deyiz yani alfabenin en sonundayız. Bir ümidim de yok. Kronik bir krizin son demlerini yaşıyoruz. Yıllarımı verdim, sevdiğim kutsal bir mesleğimiz var artık meslekten ziyade vasıfsız bir eleman mı hammal mı diyelim artık sanatkarın da bir değeri kalmadı. Ben çıraklık dönemimde evlere gittiğimizde ev sahipleri gurur duyardı. Evimize sanatkar geldi derdi. İkramlar bin birdi. İnsanlar mendil içerisinde bize atletler, çoraplar verirlerdi. Bunlar güzel şeylerdi günümüzde bu kalmadı. Şimdi gittiğimiz evlerde söylemesi ayıp usta halıya basmayın, yolluğa basmayın, perdeme dokunmayın, su bile ikram edilmiyor. Müşteri bile değişti. Eski müşteri ile şimdiki müşteri arasında da fark var. Mutfak kapısını kilitleyen insanlar var. Allah sonumuzu hayır etsin diyorum” ifadelerini kullandı. 


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.