Sanayiciler reform bekliyor

Sanayiciler reform bekliyor
ABONE OL
​​​​​​​Türkiye, yerel seçimlerin ardından başlayan 4,5 yıllık seçimsiz dönemde 2023 hedeflerine odaklanmaya hazırlanırken Aydınlı sanayiciler de gözlerini reform düzenlemelerine çevirdi. 

(MURAT TAN) 8 Nisan’da açıklanması beklenen reform paketinde, halka doğrudan dokunan düzenlemelerle birlikte yatırımları artırıp mali sistemi güçlendirecek adımlara da yer verilecek. Reform düzenlemelerinde ihracatın önünü açacak türlü teşviklerin hayata geçmesi yönünde bir beklentiye sahip olduklarını söyleyen Aydınlı sanayiciler, geniş kapsamlı yapısal yeniliklerin bir an önce devreye sokulması yönünde atılacak adımlarla reel sektörün finansmana erişiminin daha da kolaylaşacağını umuyor. 

“DÜZENLEMELER YÖNÜMÜZÜ BELİRLEYECEK”

Reform düzenlemesiyle ilgili beklentilerine ilişkin açıklama yapan Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin, “Seçim sonrası Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak yapısal reformlardan bahsetti ve bunu açıklayacaklarını duyurdu. Muhtemelen 8 Nisan’da açıklanacak. Biz de o reform paketini bekliyoruz. Aydınlı sanayiciler olarak bizler reform paketinden çıkacak düzenlemelere göre yönümüzü ve istikametimizi belirleyeceğiz. 2018 yılında Türkiye’nin yaşadığı bir takım sıkıntılar direkt sanayiciye yansıdı. Bir çok girdi maliyetleri arttı. Doğal gaz, elektrik ve ham madde fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Bunlardan dolayı sanayiciler sıkıntı yaşadı. Bunu aşmak için umarım Sayın Bakanımız Albayrak’ın açıklamaları bize yol gösterici olacaktır ve ufkumuzu açacaktır” dedi. 

“EN ÖNEMLİ KONU İSTİHDAM”

Üretimden kopuk bir toplumun başarılı olmasının mümkün olmadığını vurgulayan Şahin, “Aydınlı sanayiciler olarak Aydın’ın dinamiklerini tüm sivil toplum kuruluşları olarak nasıl harekete geçiririz, bunu ortak bir iradeyle değerlendirmemiz gerekiyor. Üretim, ihracat, istihdam, AR-GE ve eğitim bizim beş temel ayağımızdır. Bunlar olmadan sanayicinin işlerinin düzgün gitmesi mümkün değil. Bunları mutlaka yapmamız lazım. Ülke için de bunlar olmazsa olmazlardır. Üretimden kopuk bir toplumun başarılı olması mümkün değildir. Ben bunu 45 yıllık meslek hayatımda da hep söylüyorum. 10 yıldır Sanayi Odası'ndayım. Aydın sanayicilerine yol gösterme adına birinci önceliğim de bunlardır. İstihdam en önemli konulardan bir tanesidir. Gençlerimize iş lazım” diye konuştu. 

“KARAMSAR OLMAMAMIZ GEREKİYOR”

Yerel dinamiklerin de üretim ve AR-GE gibi konularda paydaş sağduyuya sahip olmaları gerektiğinin altını çizen Şahin, “Aydın’ın ufkunu değiştirecek proje Serbest Bölge’dir. Fizibilete çalışmaları devam ediyor. Sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşacağız. Bildiğiniz üzere Serbest Bölge fikrini bizim odamız ortaya attı. Diğer odalarımızı da yanımıza alarak Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in önderliği AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın koordinatörlüğünde bu projeyi yürütüyoruz. Aydın’a gelen tüm bakanlarımıza da oda olarak taleplerimizi içeren dosyalarımızı sunduk. Sayın Cumhurbaşkanımıza da TOBB Ekonomik Zirve’de Aydın’da yapılması gerekenleri ortak dosya olarak takdim ettik. İnşallah bunların da sonuçlarını alacağız. Avrupa’da bugün İtalya ve İspanya’da resesyon var, büyük sıkıntılar yaşanıyor. Reform paketini merakla bekliyoruz. Kesinlikle karamsar olmamamız gerekiyor” dedi. 

“YATIRIMCI DEVLET TEŞVİKLERİNİ ÖNDE TUTUYOR”

Aydın’daki 7 organize sanayi bölgesi (OSB) içerisinde en gelişmiş ve kapasite bakımından en büyük organize sanayi bölgesi olan Aydın ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, yapısal reform beklentileriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Sanayiciler olarak firmalara üretimle ilgili ciddi destekler sağlanması gerekiyor. Ülke olarak üretmeden kalkınmamız mümkün değil. Aydın yatırımlarla ilgili olarak 2. bölge olarak geçiyor. OSB’ler ise 3. bölge teşvik imkanlarından yararlanıyorsunuz. Aydın’ın teşvikler bakımından 4. bölge statüsünde tutulması firmaların OSB’lere olan taleplerini daha da artıracaktır. Bugün en basitinden Manisa OSB bile 4. bölge teşviklerinden yararlanıyor. Manisa ile Aydın’ı kıyasladığımızda bizim ilimizin de aynı seviyede olması gerektiğini düşünüyoruz. Manisa şu anda OSB’lerinin doluluk oranı açısından bizde çok ileride. Büyük yatırımcılar arsa maliyetlerini değil devletten alabilecekleri teşvikleri önde tutuyor” diye konuştu. 

“REFORMLARLA ÖNÜMÜZÜ GÖRECEĞİZ”

Aydın’a zamanında bazı büyük firmaların geldiğini ve yer maliyetleri üzerine de görüşmelerde bulunduklarını söyleyen Maraş, “Kendilerine fiyatları verdiğimizde arsa metrekarelerine değil devletten alabilecekleri teşviklere baktılar ve nihayetinde de yatırımlarını Aydın’da değil Manisa’da yaptılar. Bu yüzden yapısal reformlar cidden ülke için de önemlidir. Biz artık tüketmekten çok üretmeyi ön planda tutmalıyız. İnsanların gelir seviyesi arttıktan sonra tüketim illa ki olur ama şu anda ülkemizi ayakta tutan bizim gördüğümüz sanayiciler ve üretim yapanlardır. İhracatımızı daha artırmamız gerekiyor. Dışarıya ne kadar ihracat yapsak da ithalatı da azaltmamız gerekiyor. Bu bakımında yapısal reformlar sanayicilerin ufkunu açması ve önlerini görebilmesi adına çok önemlidir. Açıklanacak olan paketi merakla bekliyoruz” dedi.

sanayiciler-reform-bekliyor-99912-4d1e5c758e281703ceea1c12d29e14a2.jpegsanayiciler-reform-bekliyor-99912-c54cd7758134c26c22a0ab86907cd72e.jpegsanayiciler-reform-bekliyor-99912-9751efde9d7f0b5c5c4dbb224b4d9954.jpeg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.