Satılmak üzere ele geçirilen küvet, müzeye teslim edildi

Satılmak üzere ele geçirilen küvet, müzeye teslim edildi
ABONE OL
Aydın’da, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen 1800 yıllık mermer küvet, Afrodisias Antik Kentine teslim edildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, küvetin dünyadaki nadir örneklerden biri olduğunu söyledi.

Tuncer, Karacasu ilçesindeki Afrodisias Antik Kentine giderek, küvet hakkında bilgi aldı. Tuncer, küvetin Roma dönemine ait olduğunu değerlendirdiklerini ve 1800 yıllık bir mermerden yapıldığını düşündüklerini söyledi. Küvetin, döneme ait bölgeyi yöneten devlet yöneticisinin ya da zengin iş insanının kullandığını düşündüklerini aktaran Tuncer, 1 ton ağırlığında ve 1 metre 80 santimetre ebadında bulunduğunu kaydetti.

KÜVETTE KANALİZASYON SİSTEMİ BULUNUYOR
Küvetin iki tarafında da 4 aslan kafası kabartması bulunurken, kanalizasyon giderinin de olmasının, şehrin tarihinde de önemli bir parça olduğunu düşündüklerini belirten Tuncer, şöyle devam etti:
“Afrodisias, döneminin bir refah toplumu, zenginlik ifadesiyle dolu olan çeşitli ürünleri barındıran özel bir noktadır. Yaklaşık 1800 yıllık bu küvet tamamıyla mermer olması, dünyadaki nadir örneklerden birisidir. Bildiğimiz kadarıyla da Türkiye’de de tek örmektir. Daha önce Türkiye’de tespit edilmiş çeşitli çamur katmanlarıyla oluşturulmuş küvetler var ama bütünüyle mermer olan bu yapı aslında bu bölgenin zenginliğini ve dönemin refah toplumunu da ifade ediyor. Aynı zamanda küvetin sağ ve sol cephelerinde aslan kafası kabartmaları bulunuyor. Bu kabartmalarda aslında gücü ve iktidarı temsil ettiğini algılıyoruz. Bu küvetin muhtemelen bölgeyi yöneten o dönemin bir devlet yöneticisi ya da zengin bir iş insanının evinde bulunduğunu tahmin ediyoruz.”

“GÖRMEYİ BEKLEDİĞİMİZ HER ŞEYİ BU KÜVETTE GÖRDÜK”
Küvetin, hukuki sürecinin tamamlanması ve restorasyondan geçirildikten sonra UNESCO’nun kalıcı miras listesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti’ndeki müzede sergileneceğini aktaran Tuncer, dünya çapında tüm sanatseverler tarafından ilgi çekeceğini söyledi. Tüm antik kentlerde hamam yapısının bulunduğunu kaydeden Tuncer, “Bu alanlardaki bu hamamları aslında birer kamusal ve sosyal alan olarak da kullanıldığını işaret ediyor. Sıcak su, hamam, yıkanma ve temizlenme kültürü dönemin önemli bir parçasıdır. Görmeyi beklediğimiz her şeyi bu küvette gördük. Küvette kanalizasyon sisteminin de bulunduğunu gösteren bir sistem var. ‘Gösterişli bir küvet nerede bulunulurdu’ diye sorulsaydı, Afrodisias cevabını zaten tahmin edebilirdik.” diye konuştu.

Küvet, İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 31 Mart’ta, Karacasu ilçesinin Geyre Mahallesinde, satılmak üzere ele geçirilmişti.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.