Savaş'tan Aydın Sera OSB açıklaması

Savaş'tan Aydın Sera OSB açıklaması
ABONE OL
Aydın’da Kadıköy’de kurulması planlanan Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projesinin yer seçimiyle ilgili teklif dosyasına ilişkin 23 Eylül’de kurum görüşleri toparlanacak. 

MURAT TAN - Jeotermal enerjiyle ısıtılması ve soğutulması hedeflenen, Kadıköy Mahallesi'ndeki yaklaşık 697 dönümlük arazide kurulacak Aydın Kadıköy Sera OSB için 21 Kasım 2018’de, Aydın Valiliği, Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası ve Efeler Ziraat Odası arasında imzalanan protokolün ardından gözler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ekim ayı ortası itibariyle verilecek yer seçimiyle ilgili onaya çevrildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yer seçimiyle ilgili teklif dosyasının onaylanmasının ardından imar planında da değişikliğe gidilerek yeşil alan vasfının kaldırılması sağlanacak.  

“YER SEÇİMİ EKİM’DE NETLEŞECEK”

Efeler Kadıköy’de Sera OSB kurulacak olan yer ile ilgili yer seçim onayı verebilmek için çeşitli bakanlık ve kurumlardan da görüş bekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 23 Eylül’de kurum görüşlerini toparlayacağı ve Ekim ayının ikinci haftası itibariyle de sürecin netlik kazanacağı öğrenildi. Bir süredir Ankara’da sürecin hızlanması için girişimlerde bulunan AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Seracılık bölgesiyle ilgili yer seçimi konusunda yerelde ilgili bakanlıkların daire müdürlüklerinden görüş alındı. Tarım ve Orman Bakanlığından Daire başkanlığı koordinasyonunda da Aydın’da bir toplantı yapıldı. Sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla ilgili tüm bakanlıklardan görüş alınmasına karar verildi. 23 Eylül, yer seçimiyle ilgili görüşlerinin sorulmasına ilişkin yazıların yanıtlanmasının son günüdür. 23 Eylül’den sonra sonra değerlendirme yapılacak. Büyük ihtimalle Ekim ayının ortasında yer seçimi netleşir ve yer hazineye devredilir” dedi. 

“TARIMSAL ÜRETİME BOYUT KAZANDIRACAK”

Kadıköy’deki yer seçimin netleşmesinin ardından Aydın Sera OSB’nin kurulacağı yaklaşık 700 dönümlük alanla ilgili ÇED Sürecinin başlatılacağını söyleyen Savaş, “Ardından da tüzel kişilik kazandırılacak ve planlamalar yapılacak. En kısa sürede uygulamaya geçeceğini düşündüğümüz Aydın’da Efeler Kadıköy’de kurulması planlanan Seracılık Organize Bölgesi, ilimizin tarımsal üretimine farklı boyut kazandıracaktır. Aydın Sera OSB, Jeotermal kaynakların toprakla buluşmasının güzel örneği olacak. Şu da var ki Antalya’da seracılıkla ilgili maliyetler daha yüksek ve olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı zamanlarda seralarda üretim yapılamıyor ve türlü zararlar oluşuyor. Aydın’da kurulacak olan seralarda, jeotermal kaynağa da sahip olduğumuz için maliyetlerde yüzde 40 aşağıya inecek. Aydın’ın önümüzdeki süreçte Sera OSB atılımıyla sera üssü olacağını öngörüyoruz” diye konuştu. 

“YATIRIM YAPACAK CİDDİ FİRMALAR VAR”

Yer seçimiyle ilgili onayın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar plan tadilatında gerekli değişikliğe gidilmesini sağlayacaklarını söyleyen AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı, “Orada yatırım yapacak ciddi firmalar var. Bizler de bu anlamda sürekli, Aydın’da tarıma katkı sağlayacak önemli proje ve yatırımların hayata geçmesi için Ankara’da kurumlar nezdinde sürekli temas halindeyiz. Geçtiğimiz süreçte Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yetkileriyle de Kadıköy’de kurulacak Sera OSB ile ilgili sürecin hızlanması adına görüşmelerde bulundum. Aydın’da Sera OSB’nin bir an önce kurularak hayata geçmesini öncelikli olarak takip ediyoruz. Jeotermalle tarımı buluşturmamızın ardından turizmle de buluşturma noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi. 

aydin-sera-osb-icin-geri-sayim-basliyor-127757-925ae759dacf8df995622a362282e474.jpg

aydin-sera-osb-icin-geri-sayim-basliyor-127757-9640496508af942e37c960765dcb0580.jpgaydin-sera-osb-icin-geri-sayim-basliyor-127757-5537e7cc323573d3e5fffc67ef4c113d.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum