Savaş’tan büyükşehire sera bölgesi çağrısı.
AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Aydın’daki sera yatırımlarının jeotermal kaynaklardan yararlanmasının jeotermal firmaların keyfi tutumlarına bırakılmaması gerektiğini söyledi.
(MURAT TAN) Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin, Germencik’ten Buharkent’e kadar sera bölgesi de ilan edebileceğini söyleyen Savaş, Aydın’ın ilerleyen süreçte seracılık üssü olacağını ifade etti.
Aydın’da topraktan alınan verimi artırmak, maliyetleri düşürmek ve modern tarıma geçişi hızlandırarak 12 ay üretimi yaygınlaştırmak için Efeler Kadıköy’de jeotermal enerjiyle ısıtılıp soğutulması hedeflenen Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi, gündemdeki sıcaklığını koruyor.
AK Parti Aydın Milletvekili Savaş, Aydın’ın sahip olduğu jeotermal kaynaklardan elektrik enerjisi dışında yararlanılması noktasında seracılığın önemine ilişkin açıklamalar yaptı. Aydın’daki sera yatırımlarının jeotermal kaynaklardan yararlanmasının firmaların keyfi tutumlarına bırakılmaması noktasında yasal düzenlemenin gerekliliğine de vurgu yapan Savaş, Germencik’ten Buharkent’e kadar sera bölgesi ilan edilmesi içinse Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni göreve davet etti.
“BÜYÜKŞEHİR SERA BÖLGESİ İLAN EDİLEBİLİR”
Aydın’ı seracılık üssü haline getirmenin önemine dikkati çekerek, Antalya’dan sera yatırımcılarının bu yönde aşırı talepleri olduğunu vurgulayan Savaş, “Aydın’a doğru bir kayış var. Antalya’da maliyet yüksek ve hava koşulları nedeniyle zaman zaman seralarda üretim yapılamıyor ve türlü zararlar meydana geliyor. Aydın’da kurulacak olan seralarda, jeotermal kaynağa da sahip olduğumuz için maliyetlerde yüzde 40 aşağıya inecek. Aydın önümüzdeki dönem sera üssü olacaktır. Aydın Serbest Bölgesi ve organize sera bölgesi benim hayalimdir. Bununla birlikte Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin de elinde yetki var. Germencik’ten Buharkent’e kadar sera bölgesi ilan edebilir. Parsel parsel de bunu hayata geçirip imarını yapabilir. Belli lokasyonlara soğuk hava depoları, depolama ve lojistik bölgeler de yapabilir. Bunu hazırlar ve yatırıcımları da çağırıp, ‘Buyrun gelin size böyle bir imkan sunuyorum’ da diyebilir” dedi.
“ORGANİZE SERACILIK BÖLGESİ’Nİ KİLİTLİYORLAR”
Jeotermal kaynağın değerlendirilmesi noktasında başlangıç olarak Kadıköy Mahallesi’nde 700 dönümlük arazide hayata geçecek olan organize seracılık bölgesini hatırlatan Savaş, “Orası son aşamaya geldi. Takip ettiğimiz bir konudur. Orayı da belediye kilitliyor. Burası yeşil alan diyor. Gerekirse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan direkt oranın imarını geçireceğiz. Aydın’da 1.5 yıldan beri ‘Tarım Üniversitesi’ kurulmasının üzerinde de çalışıyoruz. Aydın’da uygulamalı tarımın yapıldığı bir tarım üniversitesi şart. Bu üniversiteyi Söke-Kuşadası hattında fiziki imkanları müsait bir yerde düşünüyoruz. Bu gıda teknoparkıyla Didim’i de kapsıyor. Tarım üniversitesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Aslında Aydın’da jeotermal ve jeoloji mühendisliği bölümü yok. Bu bölümlerin de olması gerekiyor” diye konuştu.
“JEOTERMALLE İLGİLİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALIDIR”
Aydın’da incir araştırma enstitüsü, pamuk araştırma enstitüsü olduğunu ancak jeotermalle ilgili bir araştırma enstitüsünün bulunmadığını belirten Savaş, “Bunun da üniversite bünyesinde olması lazım. Ben belediye başkanı olursam Nisan ayında alacağım ilk kararlardan birisi bu jeotermallerle ilgili bilimsel araştırma yapılması için bütçe oluşturulmasıydı. Jeotermal hep konuşuluyor ama bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak bizde adet. Önce bunu araştıralım. Bilim adamlarının gerçekçi anlamda çıkaracağı raporu kamuoyuyla paylaşalım. Üniversitede de jeotermal ile ilgili bir araştırma enstitü kuralım. Yine üniversitede Aydın’ın yapısına uygun bölümler oluşturalım. Aydın sağlık turizmiyle ilgili ileride çok güzel imkanlar vaat ediyor. Fizik tedaviyle ve yaşlı bakımla ilgili de bölümler olabilir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.