Şehirdeki Karacasulular köyüne dönüyor 

Şehirdeki Karacasulular köyüne dönüyor 
ABONE OL
Bir zamanlar iş kurmak ya da iş bulmak umuduyla büyükşehirlere göç eden Karacasu yerlileri, koronavirüs salgınıyla birlikte köylerine geri dönmeye başladı. 

GÜLAY ÖZTEKİN - Türkiye’de de hızla yayılan koronavirüs salgın hastalığı nedeniyle tedbir amaçlı çoğu işletmenin kapanıp 65 yaş ve üstü yaşlı vatandaşların sokağa çıkma yasağının ardından büyük şehirlerde yaşayan Karacasulular, köylerine geri döndü. Küçük ilçeler ve köyden mahalleye dönen yerleşim yerleri daha güvenli olduğundan kalabalık insanların yaşadığı İzmir, İstanbul, Aydın gibi büyük şehirlerden bu süreci atlatmak için geçici olarak köylerine yerleşti. Karacasu’daki mahallerine dönen vatandaşlar, döndüklerine dair muhtarlıklara bilgi verdi. Muhtarlar ise, durumu jandarmaya bildirip kayıt altına alındı.
Karacasu’ya bağlı Yukarı Görle ve Aşağı Görle Mahallelerinde “Yerli mülteciler doldu” şeklindeki sosyal medyada yapılan paylaşımlar dikkat çekti. İlçeye, mahallesine dönüş yapanların muhtarlar aracılığıyla jandarmaya bildirilip kaymakamlık tarafından kayıt altına alındıkları öğrenildi. 

NÜFUSUN YARISI DÖNDÜ
 Bir zamanlar verilen göçler nedeniyle boşalan köyler virüs salgınıyla birlikte doldu. Yukarı Görle Mahallesi Muhtarı Selçuk Alaca, mahallenin nüfusunun neredeyse ikiye katladığını belirterek, “Mahallemiz 300 nüfuslu olup virüs salgını baş göstermesi ile şu anda nüfusumuz 400’ü aştı. Karacasu’dan şehirlere göç edenlerin çoğu İzmir’de, Aydın’da pideci olarak çalışıyor. Kahvehaneler, pide salonları ve birçok işletmeler kapanınca büyükşehirde risk altında yaşamaktansa köyünde daha güvende yaşamak umuduyla dönenler oldu. Zaten çoğunun anne babası köyde yaşıyor. Büyükleriyle birlikte bu süreci inşallah daha kolay atlatacağız. Birlik beraberlik içinde virüsün üstesinden geleceğiz” dedi.

JANDARMAYA BİLDİRDİK 
Aşağı Görle Mahallesi Muhtarı Durmuş İyison ise “Yerli mültecilerin geldiği doğrudur. Sosyal medyada paylaşım yapan arkadaşlar olmuş. Salgın hastalığı nedeniyle köyüne dönenleri jandarmaya bildirdik. Kaymakamlık bu vatandaşların kaydını tutup gözetim altında tutularak sağlık kontrollerinden geçirileceğini söyledi. Şu ana kadar mahallemizde herhangi bir salgın hastalık baş göstermiş değil. İnşallah da olmaz. Bu süreci en az zararla en kısa zamanda atlatacağız. Mahallelerimiz sakin, havası, suyu tabiat güzelliği ile yaşanabilecek en güzel yerler. Ancak gençlerimiz işsizlik nedeniyle iş bulmak için şehirlere göç etti. Bu gidişle şehirlerden köylere geri dönüş başlar” diye konuştu. 

BÖYLE GİDERSE ŞEHİRDEN KÖYE GÖÇ BAŞLAR
 Işıklar Mahallesi Muhtarı Nail İnanç, henüz mahalleye dönen olmadığını ancak sürecin bu şekilde uzaması halinde şehirlerde geçim sıkıntısı çeken insanların köylerde yaşam daha kolay olduğundan dönmek zorunda kalacaklarını belirterek, “Şehirde yaşam çok zor. Köylerde ise 6 ay hiç sokağa çıkmadan yaşayabilir insan. Herkes bahçesine yiyeceğini ekip dikiyor. Ekmeğini, yoğurdu, tereyağı, peynirini kendisi yapıyor. Şehir hayatıyla bir değil. O yüzden işyerleri bu şekilde kapanmaya devam ederse şehirden köylere göç başlar” ifadelerini kullandı.

karacasuya-yerli-multeci-akini-basladi-155048-9531addc949e4586880b61ed71d7054c-001.jpgkaracasuya-yerli-multeci-akini-basladi-155048-c80366b402236a4e85b08e7f62106987-001.jpgkaracasuya-yerli-multeci-akini-basladi-155048-da2c204730e93ba01e072cebf55a29cf-001.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.