“Semptom göstermeyen sporcu, maç esnasında ölebilir”

“Semptom göstermeyen sporcu, maç esnasında ölebilir”
ABONE OL
Prof. Dr. Hasan Güngör, yeni tip koronavirüs salgının spor ve sporculara olan etkisinden söz ederek, “Semptom göstermeyen sporcunun kalp kaslarında bir ödem ya da hasar varsa antrenmana başladığında ya da maç oynadığında maalesef ani ölümlere yol açabilir

GÖKHAN DÜZYOL - Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Güngör, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kovid-19’a yakalanan sporculara, 14 günlük karantina sürecinin ardından detaylı kalp MR'ı çekilmesi önerisinde bulunan ve aynı zamanda FIFA futbol doktoru diplomasına sahip olan Güngör, koronavirüsün akciğer, damar ve kalp kaslarını etkilediğini belirtti.

“14 GÜN SÜRE DOLSA DA HEMEN SAHALARA DÖNÜLMEMELİ”
Salgının her alanda olduğu gibi sporcuları da olumsuz etkilediğine dikkati çeken Güngör, “Virüse yakalanan sporcuların sahaya ne zaman döneceğiyle ilgili ABD'de de bir çalışma yapılıyor. Bu konu üzerinde bizimde bir incelememiz var. 14 günlük karantina sürelerini doldursa dahi sahalara hemen dönülmemesi gerekiyor. Bazı sporcularda çekilen MR'ında kalp kaslarında iltihap ve ödem saptandı.” dedi. 

“ANİ ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİR”
Güngör, 14 gün sonra sahalara dönmesini önerdikleri sporcuların biraz daha dikkat etmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: 
“Üst liglerde oynayan sporcular ağır antrenman yapıyor. Burada 14 gün sonra onları antrenmana döndürerek değil de bu hastaların çok iyi bir şekilde kalp MR'ının çekilmesi lazım. Kandaki kalp hasarını gösteren maddelerin çok iyi incelenmesi ve bununla birlikte de kalp MR'yla da bu tanının desteklenmesi gerekir. Çünkü hiç semptom göstermeyen sporcunun kalp kaslarında bir ödem ya da hasar varsa antrenmana başladığında ya da maç oynadığında maalesef ani ölümlere yol açabilir."

DETAYLI KALP KONTROLÜ UYARISI
Prof. Dr. Güngör, sadece sporcuların değil amatör olarak sporla ilgilenen ve salgına yakalanan vatandaşların da 14 günlük karantinanın ardından detaylı kalp kontrolünü yaptırması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.