Seracılıkta jeotermale yeşil ışık
Tek geçim kaynağı tarım olan Karacasu’da seracılıkta kullanılacak jeotermal enerjiye yeşil ışık yakıldı.
(GÜLAY ÖZTEKİN) Aydın’da sayıları her geçen gün artan jeotermal enerjinin çevreye verdiği zararlar gündem yaratmaya devam ederken Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal, AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın kendisine ziyareti esnasında, Karacasu’da en az 400-500 kişiye istihdam yaratacak termal seracılıkla ilgili jeotermal şirketlerin ziyaretine gelip kendisini bilgilendirdiklerini anlattı.
Karacasu halkının jeotermal enerjiye çok tepkili olduğunu ve kesinlikle karşı çıktığını ifade eden İnal, “Daha önce araştırmalar yapılmış gerekli izinler ruhsatlar alınmış. Burada yapılan sondajda termal suyun 40-50 derecede çıktığı ve seracılıkta kullanılmaya çok elverişli olduğunu söylediler” dedi.
KARACASULULAR JEOTERMALE KARŞI
Jeotermal şirket yetkililerin tekrar gelip görüşeceklerini sözlerine ekleyen İnal, “Karacasu'da jeotermale karşı büyük tepkiler var. Araştırma yapmış gerekli izinleri de almışlar. Yakında Dereköy’de başlayacaklar. Zeytincilik, incir berbat olur diye jeotermal istemiyor halkımız. Bana anlatılan seracılıkta kullanılan jeotermal enerjinin kesinlikle çevreye zararının olmadığı yolunda. Yer altından jeotermali alıp yer altından seranın içine, oradan tekrar toprağın altına indirsinler. Dışarıya kesinlikle jeotermal atığı çıkmayacak. Isıtma ve kurutmada kullanılacak. Seracılığın yanı sıra meyve cipsi yapacaklar. Malatya’da var aynısı. En az 400-500 kişi istihdam sağlayacak” diye konuştu.
HALK BİLGİLENDİRİLECEK
Bununla ilgili STK’lar, muhtarlar ve halkla birlikte toplantı yapıp jeotermal şirketlerin konuyla ilgili bilgilendirme yapacağını sözlerine ekleyen İnal, “Aydın’da da örnekleri varmış. Bunu hayata geçirirsek Karacasu’da işsizliği önleyecek “dedi.
“BU İŞE MUTLAKA EL ATIN”
Seracılıkta yüzde 40’a yakın en önemli maliyetin ısıtma olduğunu dikkat çeken Mustafa Savaş, termalden ısıtıldığı zaman o maliyetin olduğu gibi rekabet avantajı sağladığını söyledi. Savaş, belediye olarak bu işe mutlaka el atılması gerektiği konusunda tavsiyede bulundu.
VATANDAŞA İYİ ANLATILMASI LAZIM
Termal enerjinin tarımda kullanılması noktasında eksiklik olduğunu kaydeden Savaş, “Bizim projelerimiz içinde sera üstü yapacağız derken Aydın’ı Germencik’ten Buharkent’e kadar bunu söylüyorduk. O sıcak suyu toprakla buluşturmak istihdama katkı sağlamak ürünlerin ihraç edilmesi. Birçok şey kazandıracaktık. Mevcut belediyelerin desteklenmesi gerekiyor. Burada sıcak su sadece seracılıkta kullanılacak. Bunun vatandaşa iyi anlatılması lazım.” ifadelerini kullandı.
BÜYÜKŞEHİR’İ ELEŞTİRDİ
Bu konuda Aydın’da olumsuz bir algı olduğunu sözlerine ekleyen Savaş, “Tarım kenti olan Aydın’ın seracılıkta kullanılması noktasında jeotermal önemli bir değer. Bir algı ile bilgi kirliliği ile insanların kafasının karıştırılmaması lazım. Yani bunun zararları varsa bilimsel araştırmalarının yapılıp kamuoyuyla paylaşılması lazım. Kamuoyuyla paylaşılan bir rapor yok şu anda. Çünkü hem bunu söylüyorsunuz. Sultanhisar’da sahayı tarımla buluşturmuyor, kent ısıtmasında kullanmıyorsunuz hem de yabancıya satıyorsunuz. Geçmişte söylediniz bunları seracılıkta kent ısıtmasında kullanacağız diye sözünüz var. Bunları yapmıyor, elektrik üretilmesi noktasında yabancı ülkeye satıyorsunuz Yani söylemlerinizle davranışınız birbiri ile örtüşmüyor” diyerek Büyükşehir Belediyesini eleştirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.