“Seyyar Kalaycı” zamana direniyor

“Seyyar Kalaycı” zamana direniyor
ABONE OL
Aydın’da aile mesleği kalaycılıkla uğraşan Ali Rıza Benli, bakır kapların kullanımının azalması nedeniyle yılın 6 ayını Koçarlı’nın çeşitli ilçelerinde dolaşarak müşteri arıyor.

GÖKHAN DÜZYOL - Gelişen teknoloji ve değişen yaşam tarzı nedeniyle kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan kalaycılıkla uğraşan Ali Rıza Benli, yeni müşterilerini, yılın yarısında dolaştığı Koçarlı’da arıyor. Bakır kapların mutfaklardan çıkıp süs eşyasına dönüşmesi, kalaycılığın da kaybolan meslekler arasına girmesine neden oldu. Aslen Muğla Kavaklıdere’nin Çamlıbel Mahallesi’nden olan 62 yaşındaki Benli, aile mesleğini devam ettirmek için çareyi başka illeri gezerek müşteri aramakta buldu.

MİNİBÜSTE YATIP, MİNİBÜSTE KALKIYOR
Mesleğini kentte minibüsünde sürdüren Benli, orada yatıp, orada kalkıyor. Kalaycılığa 11 yaşında başladığını ve halen daha bu işi sürdürdüğünü söyleyen Benli, bakır kap kullanımının azalmasıyla kalaycılığın bitme noktasına geldiğini dile getirerek dedesi ve babası işi bırakınca, işin başına geçtiğini anlattı. Bu nedenle ‘seyyar kalaycılığa’ başladığını kaydeden Benli, “Yaklaşık 3 asırdır bu bakır kalaycılığı mesleğini sürdürüyoruz. Son kuşak olarak da biz devam ediyoruz. Bu işi babam, dedem öğretti ve onlarla devam ettim mesleğe senelerce. Seyyar kalaycı olarak memleket memleket, vilayet vilayet geziyoruz. Bakır kap kalayına ihtiyacı olanlar haber ediyor ve bize kalay olacak kaplarını getiriyorlar, biz de onların ihtiyacını bu şekilde gideriyoruz. Allah'a çok şükür ekmeğimizi kazanıyoruz. Geçmişle kıyasladığımız zaman şu anda işimiz çok zayıf. Bu mesleğin ailemdeki son kuşağıyım. Benden başka bu mesleği devam ettirecek kimse yok.” ifadelerini kullandı.

PEKMEZ SEZONUYLA İŞLER ARTTI
Koçarlı’da pekmez sezonunun başladığı Mayıs ayında geldiğini belirten Benli, pekmez sezonuyla işlerinin arttığını belirtti. Satılar, Çulhalar, Cincin ve Esentepe Mahallelerini de dolaştığını kaydeden Benli, “Sabit bir yerde çalışmak yerine müşterinin ayağına giderek iş arıyoruz. Mesleğimi sürdürebiliyorum ama bununda zorlukları var. En zor yanı seyyar olman. Memleket memleket gezmen. Her gittiğin yerde her insan sana aynı şekilde bakmıyor.” ifadelerini kullandı.

seyyar-kalayci-zamana-direniyor-180730-11d61a7236ccef45df74330299031bb1.jpgseyyar-kalayci-zamana-direniyor-180730-6172b04f951e564ddf1adbe13ccf59c6.jpgseyyar-kalayci-zamana-direniyor-180730-b03a1db7f8b04689ec6a0e31f12757c3.jpgseyyar-kalayci-zamana-direniyor-180730-da798d098aa9a99cafeec7397730d8a8.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.