Sezgin sordu Pakdemirli cevapladı
(MURAT TAN) Aydın’da 7 Haziran Genel Seçimleri’nden bu yana 1 yıllık görev süresi dahilinde jeotermalden kaynaklı sorunlar başta olmak üzere tarım üreticilerinin sorunlarını meclise taşıyan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin’in ildeki kestane üreticilerinin sorunlarıyla ilgili geçtiğimiz Ocak ayında verdiği yazılı soru önergesi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandı. Pakdemirli cevabında, Aydın’daki bozuk kestane alanlarının rehabilite edildiğini, uygun alanlarda yeni kestane ormanları kurulduğunu ve var olan kestane ormanlarında bakım ve hastalıklarla mücadele faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini belirtti.
“KESTANE ORMANLARINI İYİLEŞTİRİYORUZ”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2013-2017 yıllarını kapsayan ‘Kestane Eylem Planı’nın uygulamaya koyulduğu söyleyen Pakdemirli, “Bu planla kestane ormanlarının iyileştirilmesi, geliştirilmesi, hastalık ve zararlıları ile mücadele edilmesi, mevcut kestane sahalarından azami seviyede faydalanılarak kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın refah düzeylerinin yükseltilmesi, köyden kente göçün azaltılması, orman halk ilişkilerinin iyileştirilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması planlanmıştır. Bakanlığımızca 2006 yılında başlatılan “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında; tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, ambalajlanması ve depolaması gibi ekonomik yatırımlar ile makine ekipman alımları ve damla yağmurlama sulama yatırımları için yüzde 50 hibe desteği verilmektedir. Bu kapsamda Aydın’da, 4 adet soğuk hava deposu projesine hibe verilmiştir” dedi.
“KESTANE KANSERİNE KARŞI AĞAÇLAR AŞILANIYOR”
Kestane kanserinin önlemesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kuruluş olan Orman Genel Müdürlüğü'nce Bolu’da kurulmuş olan faydalı virüs üretim laboratuvarında, Aydın ve İzmir'den gelen ve kestane kanseri hastalığı görülen ağaçlardan alınan örneklerin işlendiğini belirten Pakdemirli, “Bu örneklerin uyum grupları belirlenmekte ve bu hastalık üzerinde etkili olan faydalı virüsler laboratuvarda üretilerek, örneklerin alındığı kestane ağaçlarına aşılanmaktadır. Orman köylülerine de kendi mülkiyetlerinde bulunan sahalarda, hastalık bulaşmış kestane ağaçlarından örnek alma ve sanitasyon tedbirleri konularında uygulamalı eğitimler verilmektedir. Ayrıca İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından teknik talimatlar çerçevesinde üretici bilgilendirme çalışmaları yürütülmektedir” diye konuştu.
“AB COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ BAŞVURUSU VAR”
İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce 2018 yılından itibaren ülke ve bölge tarımı için önemli olan kestane tarımının yaygınlaştırılması ve sorunlarının giderilmesi amacıyla Ar-Ge faaliyetleri yürütüldüğünü vurgulayan Pakdemirli, “Aydın Ticaret Borsası tarafından başvurusu yapılan “Aydın Kestanesi” 2013 yılında menşe adı olarak tescil almıştır. Ayrıca, “Aydın Kestanesi” Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tescil başvurusu olan 14 üründen biridir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.