Sıcak iklim zeytini etkiledi

Sıcak iklim zeytini etkiledi
ABONE OL
Tarımsal anlamda Ege Bölgesi’nin en önemli ürünlerinden biri olan zeytin hasadına başlandı.

AYŞE AKTAŞ - Salamura olarak tane zeytinin hasadına başlandığını ancak geçen seneye göre sıcakların devam etmesinden dolayı zeytinin bu sene az olacağını söyleyen üretici Zeki Gürdal, iklim değişikliğinden dolayı zeytin hasadının az olduğunu ifade etti.

‘BU ŞEKİLDE GİDERSE VAR OLAN ZEYTİNİ DE KAYBEDECEĞİZ’
2020 yılında zeytin üretimi ve zeytinyağı üretimiyle ilgili bilgiler veren üretici ve işlemeci Gürdal, geçen sene 'Eylül'ün 15’'inde hasada başlamıştık bu sene sıcak iklimden dolayı zeytin az diyerek, ”Eylül ayında yağmur yağması lazımdı. Aydın ve Ege’nin ikliminde belirli zamanlarda yağmur yağar ama bu sene çok fazla sıcak geçti. İklim değişikliğinden dolayı zor durumdayız. Bu şekilde gidersek hiç zeytin göremeyeceğiz gibi. Çok kalite düşüklüğü var. Bu şekilde sıcaklık devam ederse var olan zeytin de yok olacak. Sulamayla dahi zeytini düzeltemiyoruz. Yağmur yağması gerek. Portakal da aynı şekilde. Olgunlaşma dönemine giremiyoruz. Bazı kısımlarda toplanmaya başlandı. Piyasa açlığı var. Henüz olgunlaşmamış salamura zeytini toplayamıyoruz. 
Şuan toplamadığımız yerleri gezdik. Yağmur yağmasını bekliyoruz ancak toplamazsak da kötü olabilir. Mecburen toplamak zorunda kalacağız” diye konuştu.

Zeytin yağında ise yüzde 30 eksilme olabileceğinin altını çizen Gürdal, “Olgunlaşma olmayınca yağ da üretemeyiz. Fiyatlar için belirli bir şey söylemiyoruz. Zeytinde bu kalitede giderse sıkıntı olacak” şeklinde konuştu.
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.