Şekliyle zencefili andıran yer elması Efeler’de her pazar günü Kurtuluş Mahallesi’nde kurulan pazarda satılmaya başladı. Kilosu 50 liradan satılan yer elmasını Aydınlılar, genelde 250 gram ya da yarım kilo alıyor. Şifa deposu olarak bilinen yer elması, demir, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller ile C vitamini de içererek bağışıklık sistemine katkıda bulunuyor.
YER ELMASININ FAYDALARI NEDİR?
Kan şekerini sabit tutan yer elması, kilo kontrolüne yardım ediyor. İnsülin prebiyotiği sayesinde bağırsak florasını destekleyen yer elması, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını da destekliyor. Tansiyonu dengelemeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olan yer elması, kalp sağlığını da koruyor. Demir kaynağı olduğu için kansızlığı önleyen yer elması enerji vererek halsizliğe iyi geliyor.
YER ELMASI NASIL TÜKETİLİR?
Yer elması, çiğ, pişirilmiş ya da çorba şeklinde yemek olarak tüketilebilir. Pişirildikten sonra patatese benzeyen bir tada sahip olur. Bunun yanında çiğ hali kıtır ve tatlı olduğundan salatalara da eklenerek tüketilebilir. Mide-bağırsak sorunları riskini azalttığı bilinen yer elması, turşu olarak da kullanılır.