UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA

UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA

SİZİ MUTLU EDECEK BESİNLER

SİZİ MUTLU EDECEK BESİNLER

Karantinada hepimiz karalar bağlasak da bu duruma beslenme ile son verebiliriz. Bazı besinler vücudunuzdaki seratonin hormonunu artırarak sizi mutlu edebilir. Peki, seratonin nedir ve hangi besinlerde bulunur? 
Serotonin, beyinde ruh halini, iyilik halini etkileyen duygu durum dengeleyici bir kimyasaldır. Dinlendirici, gençleştirici ve sağlıklı uyku düzenleri oluşturmanın yanı sıra ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinir. Düşük serotonin seviyelerinin semptomları arasında depresyon, stres, açıklanamayan sinirlilik ve panik atak gibi zihinsel sağlık sorunları bulunur.
Yapılan araştırmalar serotonin seviyelerinin ruh hali ve davranış üzerinde bir etkisi olabileceğini ve kimyasalın genellikle iyi hissetmek ve daha uzun yaşamakla bağlantılı olduğunu göstermektedir.
Serotonin, triptofandan sentezlenir. Serotonin seviyenizi artırmaya yönelik daha doğal bir yaklaşım için, triptofan içeren yiyecekleri yemeyi deneyebilirsiniz. Depresyon ve anksiyete gibi duygu durum bozukluğu olan kişilertriptofanlı besintüketmeyi deneyebilir.
İşte serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilecek besinler..
Yumurta
Yumurtalardaki proteinler, triptofan seviyenizi önemli ölçüde artırabilir. Sarısı ve beyazıyla bütün halde tüketmek oldukça önemlidir. Yumurtanın sarısı triptofan açısından son derece zengindir ayrıca tirozin kolin biotin de içerir.
Peynir
Peynir, başka bir triptofan kaynağıdır.  Ayrıca peynir, sağlıklı kemikler ve dişler için kalsiyum bakımından zengindir. Kahvaltınızda peynir ve yumurtayı eksik etmemeniz için bir neden daha. Neticede kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı...
Ananas
Ananas, beyindeki serotonini artırmak için bol miktarda triptofaniçerir. Ayrıca ananas, antienflamatuar özellikleri nedeniyle herkesin düzenli olarak tüketmesi gereken bir başka harika protein olan bromelainden zengindir.
Domates gibi diğer bazı bitkiler olgunlaştıkça serotonin seviyelerinde artış gösterirken, ananas için durum maalesef böyle değildir. Bu yüzden mutlu olmak için ananas tüketmek isterseniz taze olanları seçmelisiniz. 
Tofu
Soya ürünleri zengin triptofan kaynaklarıdır. Tofu, protein yapısıyla da dikkat çeker, bu da onu vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir triptofan kaynağı yapar. Tofu ayrıca kalsiyum desteği de sağlar. 


Somon
Deniz ürünleri sevenler buraya!Somon, serotonin üretimi için önemli olan zengin bir triptofankaynağıdır. Serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olmanın yanı sıra, cilt, kalp ve kemikler için faydalı olan yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitleri içerir. Somon ayrıca D vitamini de içerir. Haftada en az 1 kez balık yemeliyiz. Bu hafta tercihiniz somondan yana olabilir.
Kabuklu yemişler ve tohumlar
Tüm kuruyemişler ve tohumlar triptofan içerir. Araştırmalar, günde bir avuç kuruyemiş yemenin kanser, kalp hastalığı ve solunum problemlerinden kaynaklı ölüm riskinizi azaltabileceğini göstermektedir.  Ayrıca kabuklu yemişler ve tohumlar da iyi lif, vitamin ve antioksidan kaynaklarıdır. Danışanlarımın ara öğünlerine sık sık eklediğim bu besin grubunu sizde beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Serotonin seviyesini artırmanın tek yolu besinler değildir.
Egzersiz yapmak 
Yapılan çalışmalar düzenli egzersizin antidepresan etkileri olabileceğini göstermektedir. 
Güneş ışığı 
Parlak ışığa maruz kalmakla serotonin seviyeleri arasında net bir ilişki vardır. Atalarımızın da dediği gibi güneş girmeyen eve doktor girer. 
Bağırsaklardaki bakteriler
Önemi yeni yeni anlaşılan bir organ, ikinci beynimiz olan bağırsaklarımız. Bağırsaklar beyinle direk bağlantılı oldukları için serotonin seviyelerinin değişmesinde önemli bir rol oynar. Bağırsaklarımızın iyi çalışması mutluluğumuzu artırır. Bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri artırmak için probiyotikli ve lifli besinleri beslenmenize eklemeyi ihmal etmeyin..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
UZMAN DİYETİSYEN RANA ALKANALKA Arşivi
SON YAZILAR